BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Прогноза: „Продължаваме промяната“ и ГЕРБ с по два мандата, БСП, ИТН, ДПС и „Възраждане“ с по един

Izbori1

Вече са ясни резултатите от 100% обработени протоколи от изборите в 4 МИР – Велико Търново. Според официалните данни на ЦИК „Продължаваме промяната“ събира 25.32%, следвани от ГЕРБ-СДС с 21.23%, БСП с 15.44%, ИТН с 10.93%, ДПС с 8.66%, Възраждане с 5.54%, Демократична България с 4.76%.

Осем са мандатите за депутати от Великотърновския регион и от системата за изчисления зависи как те ще бъдат разпределени. Вече е сигурно обаче, че формацията на Кирил Петков и Асен Василев ще има най-малко двама депутати. Засега очакванията са, че в парламента влизат водачът арх. Йордан Терзийски и вероятно нотариусът Милен Матеев. Съществува вероятност обаче да имат и трети представител.

ГЕРБ остава втора политическа сила в региона и със сигурност изпраща отново двама народни представители в лицето на водача проф. Костадин Ангелов и най-вероятно третия в листата Димитър Николов, който с преференции може да измести проф. Любомира Попова.

Трета е „БСП за България“, която засега е сигурна за един мандат в лицето на водача Явор Божанков, като има малка вероятност да има и втори. Големият срив е при „Има такъв народ“, който ще остане с един депутат. Дали той ще е за водача Андрей Чорбанов, или за втория в листата Момчил Иванов, предстои да се разбере. Това зависи откъде ще предпочете да влезе Чорбанов.

На един мандат разчита и ДПС, който на миналите избори нямаше депутат оттук и вкара в битката самия Делян Пеевски. С мандат вероятно ще се поздрави и „Възраждане“, чийто водач е адв. Елена Гунчева, а ако тя влезе от родния Пловдив, втора в листата е Цвета Галунова. Големият губещ е „Демократична България“, която загуби спечеления през последните два парламента мандат и въпреки, че самият Христо Иванов пое водачеството, демократите остават без свое представителство в 47 НС.

Източник: veliko-tarnovo.net

НОВИНИ ПО РЕГИОНИ

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!