BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Пробите и на 4-годишното момиченце, и на майка му, са отрицателни

четвъртък, 26 Мар., 2020, 10:53ч.

ven

Отрицателни са пробите за COVID-19 на 4-годишното момиченце с двустранна бронхопневмония, настанено в детско отделение в болницата във В. Търново, както и на неговата майка. Това съобщиха официално от МОБАЛ “Д-р Стефан Черкезов”.

Детето беше прието за лечение в понеделник в педиатрията. Майката и бащата на момиченцето публикуваха постове в социалната мрежа, изразявайки съмнение относно лечението на детето и подозрения, че става въпрос за COVID-19.

Ръководството на МОБАЛ представи информация относно действията на лекарските екипи и лечението на детето. То е пристигнало в Спешно отделение, след като три дни е било с висока температура. Прегледано е веднага от дежурния лекар, назначени са му лабораторни изследвания и рентгенография, които са показали, че става въпрос за двустранна бронхопневмония. Направен е консулт с инфекционист и е установено, че няма данни за контакт на майката или детето с болни от коронавирус или друг показател, който да насочва към епидемиологична анамнеза за коронавирусна инфекция. Въпреки това е взета проба, която е изпратена в Националната референтна лаборатория в София, а резултатите и на майката и детето са отрицателни.

Директорът на МОБАЛ д-р Стефан Филев заяви, че майката е антиваксър и на детето не са поставени задължителните ваксини. Той уточни, че опитът показва, че децата без имунизации боледуват по-тежко от останалите и призова да не се нагнетява паника чрез публикации в социалната мрежа предвид извънредното положение.

В резултат на постовете на родителите на детето, шест деца от педиатрията са напуснали отделението заедно със своите майки, въпреки че лечението им не е било завършено, заяви д-р Стефан Филев.

Източник: veliko-tarnovo.net

НОВИНИ ПО РЕГИОНИ

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!