BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Премиера на „Русалка“ на сцената на Театър ВЕСЕЛ

вторник, 21 Дек., 2021, 14:17ч.

269559657_343232970587575_8795873845912254843_n

Звезден постановъчен екип, носител на наградата „Икар“ 2020 за куклен спектакъл, работи по най-новото заглавие на търновския Театър ВЕСЕЛ – „Русалка“. Драматургичният материал е вдъхновен от стара немска легенда – „Легенда за Лорелай“. Драматизацията и постановката са осъществени от популярния у нас и зад граница режисьор Тодор Вълов. Търновският куклен театър е известен с участията си в международни фестивали на три континента с режисираните от него спектакли „Храбрият оловен войник“ и „Принцесата и граховото зърно“. „Русалка“ е третата му постановка на сцената на Театър ВЕСЕЛ.

Сценографията и куклите са сътворени от един от най-талантливите театрални художници на съвременния куклен театър в България – Наталия Гочева. Оригиналната музика и аранжиментите са дело на носителя на театрална награда „Аскеер“ за 1996, композитора Пламен Мирчев-Мирона. Студийният звукозапис е реализиран от Петър Атанасчев. Ролите в спектакъла се изпълняват от Елка Баланова и Веселин Василев.

Легендата за Лорелай е вдъхновявала творци от различни епохи. Тя разказва за красивата дъщеря на беден рибар, която пленявала стари и млади със своите омайващи песни. Това е старата и вечна история за неистовия стремеж към власт и за драматичния сблъсък между индивида и обществото. История за разочарованието, за болката и за отмъщението. История за свободния дух и за погубената любов… И за неумиращата любов.

Спектакълът носи атмосферата на суровия северен пейзаж и въздейства с вълшебството на приказка и с драматизма на антична трагедия. В него откриваме истини, които са неподвластни на времето и пространството.

Този проект е реализиран с финансовата подкрепа на Министерството на културата, Община Велико Търново и с любезното съдействие на Художествена галерия „Борис Денев“ в старата столица.

Източник: veliko-tarnovo.net

НОВИНИ ПО РЕГИОНИ

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!