BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Предлагат Димитровден да бъде честван официално във В. Търново като Ден на Старопрестолнината

вторник, 3 май, 2022, 13:47ч.

279826889_10219249514220691_8867362843785924144_n

Датата 26 октомври – Димитровден, да бъде честван ежегодно като „Ден на Старопрестолнината“ подобно на празника на В. Търново. Това предлага общинският съветник Димитър Чолаков от групата на „БСП за България, АБВ и Движение 21“. Мотивите за това са, че едни от най-важните събития за В. Търново са свързани именно с датата 26 октомври 1185 г., когато при освещаването на църквата „Св. Димитър“ в източното подножие на Трапезица, е обявено въстанието на Асен и Петър за отхвърляне на близо двувековното владичество по българските земи.

„На 22 март празникът на В. Търново се ознаменува с богата програма. Празненствата започват от църквата „Св. 40 мъченици“, където е колоната в чест на победата при Клокотница и продължават с тържествени прояви в целия град. Големият ден на В. Търново обаче е денят, в който е обявено въстанието на Асен и Петър за възобновяване на българската държава, а Търново става нейна столица. Ръкополага се църковният глава архиепископ Василий, с което Търново става седалище на българската православна църква. Единият от братята – Петър, е интронизиран като първи цар на възстановената държава. Положено е началото на най-значимата царствена династия в българската история – тази на Асеневци“,  заяви Димитър Чолаков. Според него през последните години политици и общественици полагат усилия „да се отъркат“ във величието на старопрестолно Търново, но реално след грандиозните чествания през есента на 1985 г., ознаменували 800-годишнината на тези събития, датата се почита подобаващо единствено на кръгла годишнина, т.е. през 10 години.  Именно затова Димитър Чолаков предлага Димитровден да бъде честван всяка година в старата столица с подобаваща тържественост и да бъде част от културния календар на В. Търново.

„Предлагам този ден като акцент и тържественост да бъде равностоен на празника на В. Търново и честванията да бъдат съпроводени с официални тържества и прояви в различни жанрове на изкуството, да има ден на отворените врати на всички музейни обекти, свързани с Второто българско царство“, допълва Димитър Чолаков. Предлага също и учредяване на награда “За значителни приноси към Старопрестолно Търново“ в изследванията, популяризирането, художественото претворяване, в образователния процес и др., отново свързани с деня, дал началото на Втората българска държава. Предвижда се наградата да е грамота и плакет с изображение на църквата „Св. Димитър“. Предложениетона Димитър Чолаков е внесено до кмета на Община В. Търново Даниел Панов и до председателя на местния парламент Венцислав Спирдонов. Общинският съветник заяви, че се надява предложението му да намери подкрепа от общественици, политици, сдружения и граждани.

Източник: veliko-tarnovo.net

НОВИНИ ПО РЕГИОНИ

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!