BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Празникът на яйцето в Павликени – празник на задружните усилия на хубавите хора

DSCN9039

Популярните изпълнители Папи Ханс и Дара Екимова, както и обичаният актьор Владимир Зомбори, са тазгодишните „звезди“ за Празника на яйцето в Павликени. Поредното ежегодно издание събра хиляди павликенчании гости на града, като предложи редица новости. За първи път празникът бе два дни, като първата вечер бяха изпълненията на училищни състави и концертът на Дара Екимова. С изяви на малчуганите от детските градини започна и съботният ден, а от 11 ч. бе официалното откриване. Сред официалните гости бяха зам.-посланикът на Нидерландия Юриен ван дер Хорст, Стилиян Гребеничарски, собствениците на „Хайпро България“ Джак и Ерик ван Леувен, управителят на фирмата Пенка Димитрова, народни представители, кметове от областта и др.

Празникът бе открит от кмета на Павликени инж. Емануил Манолов. „През 2013 г. обсъждахме какъв кулинарен продукт да почетем с местен наш празник и единодушно решихме това да бъде яйцето. То е митично, магическо, то е символът на новия живот и се радвам, че през годините празникът прерасна в мащабен грандиозен фестивал и носи много емоции. Той не е просто един концерт в парка, а празник на задружните усилия на хубавите хора от Павликенския край“, каза в приветственото си слово инж. Манолов. Той специално поздрави „Хайпро България“ за юбилея. Един от най-крупните производители на яйца у нас чества 25 г. от създаването на завода в Павликени. Предприятието e създадено от братята Ерик и Джак ван Леувен от Нидерландия, а до днес в завода са произведени над 1,5 милиарда яйца.

DSCN8930
DSCN8947
DSCN8961
DSCN8935
DSCN8964
DSCN8971
DSCN8980
DSCN8988

Целият съботен ден бе наситен със събития в парка „Кирил Ракаров“. Голямата новост бяха кътовете с местни традиции, където се представяха селищата от общината. 17 населени места имаха собствени шатра с ястия, плетива, дърворезба и др. Така припомниха, че годишно в културния календар на Общината има над 100 събития – „Иванови влачуги“, празници на рибената чорба, на меда, възстановка на сражението на четата на Хаджи Димитър и Стефан Караджа и мн. др.

Варено-пържени яйца представи кътът на с. Горна Липница. „Сваряват се задължително твърди, обелват се и се овалват в брашно, галета, чер пипер и сол и се пържат 2-3 минути“, сподели майсторката Елка Цветкова. Село Димча показа яйца в доматен сос, Долна Липница – яйце върху картофено канапе и войнишки курабийки. „Правя ги на мъжа си от 1959 г., когато отиде войник“, разказа баба Пъша. Чудесен бе сокът от маточина и акация от с. Дъскот, баница с локум и домашна пита от Караисен. Коприва с булгур, лопушник, сладкиши и красива пита с надпис „Добре дошли в Мусина“ показаха от едноименното село, чийто лозунг е „От Мусина калпаво нема!“. Михалци имаше домашен компот, домашни и глицеринови сапуни, Недан – прочутото лакомство „бял мъж“, който е от овче мляко, догалач (точена баница с домашно сирене) и топалак чорба. „Тя се прави от сладкия кокал на прасето, жените правят топчета и слагат зелева чорба, която се прави само в Недан“, обясниха неданчанки. От Паскалевец показаха селска торта, но хитът им беше самодивската ракия, Патреш се представи с мед, сладки и меденки, с. Росица – с бюрек с патешко месо и красиви дървени изделия, Сломер – с дърпана баница, бабини курабийки и сладки крушки. От Клуба на пенсионера в Павликени пък трогнаха Владимир Зомбори с подарък шевица, специално надписан за съпругата му Весела Бабинова.

DSCN8997
DSCN9003
DSCN9005
DSCN9006
DSCN9012
DSCN9013
DSCN9014
DSCN9015
DSCN9016
DSCN9019
DSCN9022
DSCN9023
DSCN9024
DSCN9029
DSCN9032
DSCN9034

Учениците от ПГАТ „Цанко Церковски“ бяха изработили голяма част от рекламните пана. Поредната новост бе и че всички училища и детски градини бяха създали свои декорации из парка. Мнозина бяха посетителите и на къта на Приюта за безстопанствени кучета и на Зоокъта, който отново показа огромен асортимент от яйца. Новост бе и акцентът за опазване на околната среда.

Шеф готвачът Дани Спартак – победител в първото издание на „Хелс Китчън“, представи на всички своите кулинарни изкушения. Имаше традиционната игра „Руска рулетка“, томбола с награди, голямата от които – пътуване за двама до Нидерландия, детски кът с фиеста, игри и забавления, арт работилници, а довечера са изпълненията на Гергана Стоянова, Александър Симеонов и бенд, и очакваният с интерес концерт на Папи Ханс. А актьорът-водещ Владимир Зомбори намери време да пообщува и да се снима с всеки желаещ и получи хиляди пожелания за победа в днешното издание на шоуто „Като две капки вода“.

 

Източник: veliko-tarnovo.net

НОВИНИ ПО РЕГИОНИ

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!