BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Почти 4 млн. лв. ще бъдат инвестирани в реконструкция на водопроводната мрежа на Павликени

DSC_0234-1

Почти 4 млн. лв. ще бъдат инвестирани в реконструкция на водопроводната мрежа на град Павликени. Те са осигурени чрез одобрен проект на Община Павликени пред Предприятието за управление на дейностите по опазване на околната среда (ПУДООС) на стойност 3 304 000 лева с ДДС и чрез постановление на Министерски съвет за допълнителен трансфер в размер на 539 850 лв.

„При завършването на тези проекти град Павликени ще е сред малкото български градове със 100% подменена водоснабдителна мрежа. Това означава минимизиране на загубите в мрежата и подобрено качество на питейната вода. Това значи край на разкопаването на улиците и тротоарите в града в следствие на неизбежните аварии на амортизираната мрежа“, каза кметът на община Павликени инж. Емануил Манолов.

Градоначалникът, заедно с представителя на фирмата изпълнител на строителните дейности Лъчезар Лалов и Величко Димитров – инвеститорски контрол към ПУДООС, направи символичната „първа копка” за ефективен старт на обект „Реконструкция на водопроводната мрежа в град Павликени, втори етап, подетапи едно, две, четири и пет”. Общата стойност на проекта е 3 304 000 лева с ДДС, от които 3 221 914 лева са осигурени от Предприятието за управление на дейностите по опазване на околната среда (ПУДООС) и 82 086 лева са осигурени от бюджета на община Павликени.

С реализирането на строителните дейности предстои да бъдат изградени 8 846 метра нов водопровод. Дейностите обхващат втория етап от реконструкцията на мрежата в града.

В периода 2015-2016 г. с проект на Община Павликени и финансиране от ПУДООС бяха рехабилитирани близо 50% от водопроводната мрежа в града, т.нар. първи етап. Подменени бяха общо 20 км. водопроводи, разположени в жилищните квартали на града.

Вторият етап от реконструкцията на водопроводната мрежа е разделен на седем подетапа.

През ноември 2020 г. беше подписан договор с ПУДООС за финансова помощ за подетап 2.6 на стойност 458 хил.лв. Той вече е изпълнен.

С церемонията за „първа копка“ започна проектът за подетапи 2.1, 2.2, 2.4 и 2.5, който също е финансиран от ПУДООС.

Неподменената част от водопроводната мрежа е остаряла и амортизирана, поради което често възникват аварии и загубите на вода за битово-питейни нужди са големи.

С предоставените средства ще се предотвратят авариите, ще се повиши налягането в мрежата; жителите ще използват чиста питейна вода и ще се подобри качеството на живот и екологичното състояние на района.

Строителните дейности ще се извършват в различни отсечки по улиците „Атанас Хаджиславчев”, „Ивайло”, „Ловец”, „Гоце Делчев”, „Добри Войников”, „Асен Златаров”, „Оборище”, „Александър Тошев”, „Бенковски”, „Пенчо Колев”, „Братя Миладинови”. За по-голямата част от трасетата ще се използва безизкопна технология.

Срокът за изпълнение на строителството е 360 календарни дни.

За изпълнител на строително-монтажните дейности е избрана фирма „Билдинг Комфорт“ ЕООД гр. Велико Търново с управител Андрей Тодоров. Строителен надзор на обекта ще осъществява фирма „Мажор 7” ЕООД – София с управител Лъчезар Димитров. Фирма „Уотър Дизайн” ЕООД – София с управител Силва Мочева ще осъществява авторския надзор по изпълнението на проекта.

В началото на м. ноември 2021 г. с постановление на Министерски съвет Община Павликени получи допълнителен трансфер в размер на 539 850 лв. Средствата са отпуснати за подетап 2.3 от реконструкцията на водопроводната мрежа в града. Предстои да се обявят тръжните процедури за него.

Източник: veliko-tarnovo.net

НОВИНИ ПО РЕГИОНИ

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!