Facebook

Почетоха паметта на свети Патриарх Евтимий с акатист в университетския храм

ПРАЗНИЧЕН АКАТИСТ ОТСЛУЖИ ВЧЕРА В УНИВЕРСИТЕТСКИЯ ХРАМ ОТЕЦ ЙОРДАН СТЕФАНОВ, ЕФИМЕРИЙ НА ПРИСОВСКИЯ МАНАСТИР „АРХАНГЕЛ МИХАИЛ“. Така преподаватели и студенти от ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“ почетоха деня на свети Евтимий, Патриарх Търновски, в единствения храм в страната, който е посветен на най-известния патриарх на България.

Службата в храма уважиха ректорът проф. д-р Христо Бонджолов, зам.-кметът на община Велико Търново проф. д-р Георги Камарашев, както и проф. д.ф.н. Иван Харалампиев, който беше ректор на вуза през 1999 – 2007 г. и по чиято идея започна изграждането на църквата. На акатиста присъстваха деканът на Православния богословски факултет доц. Евгени Николов, църковното настоятелство, студенти, преподаватели и служители на ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“.

На 20 януари 2003 г. започва историята на все още незавършения университетски храм. Тогава, в деня на св. Евтимий и по случай 610 години от неговата кончина, беше направена първата копка и бяха положени трите основни камъка, кръстът и летописната записка в присъствието и с благословията на Светия синод и патриарха на България Максим. Храмът е трикорабен, триабсиден, куполен, с притвор и портик пред централния вход. Църквата ще побира около 200 миряни. Архитектурният проект предвижда под наоса да има параклис, който ще носи името на светите братя Кирил и Методий.

През 2010 г. Министерският съвет промени собствеността на имота от публична държавна в частна държавна собственост и безвъзмездно го прехвърли в собственост на Българската православна църква, която пък го преотстъпи на Великотърновската митрополия.

След службата пред паметника на св. Евтимий, Патриарх Търновски, бяха поднесени цветя на признателност от академичната общност на Великотърновския университет. Този паметник е открит официално на 8 май 1978 г. по случай 650-годишнината от рождението на Патриарх Евтимий. Паметникът е дело на скулптора Борис Гондов и архитекта Димитър Кръстев.

Сашка АЛЕКСАНДРОВА

loading…

Източник: Вестник Борба

НОВИНИ ПО РЕГИОНИ

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!