BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

ПАТРОНЕН ПРАЗНИК НА НУ „ИЛАРИОН МАКАРИОПОЛСКИ“

На 19 април начално училище „Иларион Макариополски“ в град Елена отбелязва своя патронен празник. Тържественото честване се проведе в едноименната къща музей – родно място на едни от най-видните будители и общественици през Възраждането.

Празникът започна с посрещане на училищното знаме, а директорът г-жа Анета Ламбурова със слово поздрави присъстващите. Тя отбеляза, че е щастлива от факта, че отново всички могат да се съберат и да празнуват заедно.

„Преди 210 години се чува първият звън на Часовниковата кула в града, именно в същата година е роден и патронът на училището – в най-старата еленска къща, градена преди много години от майстори балканджии“, допълни директорът.

Пожелание към учители и ученици да бъдат дръзновени, да следват мечтите си и с достойнство да носят името на Макариополски, отправи и кметът на община Елена – инж. Млъзев.

Децата заедно с учителите си бяха подготвили пъстра програма с рецитал и песни. Сред учениците бе и третокласникът Стоян Стоянов, далечен родственик на именития възрожденец. В своето стихотворение „Аз обичам България“ момчето сподели, че като порасне мечтае да създаде уникален български автомобил, с който да успее да прослави България, също както са го направили с делата си прадедите му.

Тържествената програма завърши с поднасяне на цветя пред бюст паметника на възрожденеца.

Източник: Вестник Борба

НОВИНИ ПО РЕГИОНИ

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!