BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Огнян Стоянов: България трябва да се погрижи за квалифицираната работна ръка

четвъртък, 28 окт., 2021, 14:58ч.

08ognian_stoyanov

Общинският съветник от Горна Оряховица е с номер 108 в листата на “БСП за България”

Осми в листата на “БСП за България” (с преференция 108 в бюлетината) е общинският председател на БСП в Горна Оряховица Огнян Стоянов. Икономист с дълъг стаж в банковия сектор, той има и голям опит в политиката – вече 18 години е общински съветник в Горна Оряховица. Член е на БСП от 2001 г.  Завършил е Стопанската академия Свищов, специалност „Икономика и управление на индустрията” и магистратура “Счетоводство на предприятието”.  Всеотдаен баща на двама синове.

– Г-н Стоянов, БСП обяви, че е готова с мерките за първите 100 дни на управление. Кои са най-важните сред тях и защо?

– Мерките, предложени от експертите на БСП са спешни, краткосрочни, от една страна, и други, които аз бих нарекъл стратегически, защото решават жизненоважни за българската икономика проблеми.

– Какви например?

– Като този

с липсата на квалифицирана работна ръка.

От това страда 99% от бизнеса в България. Особено в неголяма община като Горна Оряховица, в която, обаче, има немалко работещи предприятия.

– Не са ли ниските заплати и миграцията причина за недостига на работна ръка?

– Да, в голяма степен, но и те са следствие на ниската производителност в България. Тоест трябва да “лекуваме” заболяването, а не симптомите му. На първо място, според мен, трябва да променим Закона за висшето образование и Закона за професионалното образование и обучение така, че те да  гарантират

по-тясно свързване на образованието, професионалното обучение и квалификацията с нуждите на икономиката

и публичния сектор. Предлагаме и разработване на национална програма за заселване в България на граждани от трети страни с български произход. В същото време трябва да облекчим нормативната уредба с цел улесняване на достъпа до България и до българския пазар на труд на чуждестранните работници и специалисти с български произход. Третото в тази посока е да осигурим на  чуждестранни граждани, придобили висшето си образование в България, възможност да получават достъп до пазара на труда в България. За това ще ни е необходима и оптимизация на процедурите по издаване на “синя карта” – краткосрочно към средносрочно решение за запълване на висококвалифициран работен дефицит в България.

– Как, обаче, ще осигурите достойно заплащане на всички тези квалифицирани работници?

– Чрез нови инвестиции, за които, обаче е нужно да подобрим изцяло бизнес климата в страната. За целта предлагаме мерки, които да насърчат дигитализацията на процесите в предприятията и да създадат нови възможности за внедряване на цифрови технологии. За това ще ни е нужно и повишаване на дигиталните умения на работниците и служителите чрез създаване на инструменти за финансиране от фондовете на ЕС и НПВУ. Нужен ни е и строг регламент за дистанционната работа /home office/ и създаване на дигитални трудови книжки. Ще изброя и още няколко

мерки в помощ на инициативните българи:

облекчаване на процедурите за свързаност на предприятията към мрежови структури (ВиК, ел. енергия, газ и др.); опростена ликвидация на малки компании с никаква дейност; функционална стартъп виза (лесен достъп до трудов пазар на предприемачи от трети държави, които доказват, че ще развиват бизнеси с висока добавена стойност); създаване на пакет закони за фирмения фалит, за втори шанс на закъсалите фирми (чрез реструктуриране, оздравяване или извънсъдебни споразумения), срещу междуфирмената задлъжнялост. На финала и нещо срещу практиките, от които вече “се опарихме” през последните 12 г.: – премахване на възможността за възлагане на in house обществени поръчки на предприятия, които не разполагат с необходимия човешки, технически и финансов капацитет да извършат минимум  90% от възлаганата им дейност.

– Реални ли са тези мерки, ще успеете ли да ги реализирате?

– Всички тези мерки, както и останалите – в сферата на социалната политика, образованието, културата, здравеопазването, са напълно реалистични и – още преди да ме попитате: пари за осъществяването им има. Важното е да ги насочим в правилното русло, а не в посоките, в които са били отклонявани досега. И именно опитът и последователността на  БСП са гарантът, че след третите за една година избори, ще успеем да съставим редовно правителство, което да ни върне към нормалния начин на живот.

Източник: veliko-tarnovo.net

НОВИНИ ПО РЕГИОНИ

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!