BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Общински приют за безстопанствени кучета с капацитет за 100 животни беше открит в Павликени

Общинският приют за безстопанствени кучета с капацитет за 100 животни, изграден изцяло със средства на Община Павликени, беше открит в града. Лентата на новото съоръжение прерязаха кметът инж. Емануил Манолов, управителят на приюта д-р Глория Христова и представителят на Областната дирекция по безопасност на храните д-р Румяна Янакиева.

„Имаме един от най-добре устроените приюти и съм убеден, че събрахме много добър екип, който да се грижи за залавянето, настаняването и грижата за кучетата. Вярвам, че това е екип, който с много внимание и загриженост ще откликва на сигналите на гражданите и ще реагира на техните молби“, каза в словото си инж. Манолов. „Нашите съграждани вече ще се чувстват защитени и спокойни. Животните, които ще се приютят тук ще получават адекватни грижи, ще получават нужното лечение и ще имат шанс да намерят нови стопани“, допълни градоначалникът.

„Приютът е направен функционален за животните и комфортен за служителите. Благодаря за подкрепата и позитивното отношение. Благодаря за чудесната база, чрез която наистина ще започнем да решаваме проблема с нарастващата популация на бездомните кучета. Разчитаме силно и на доброволците. Екипът ни е отличен и ще надхвърлим целите, които сме си поставили“, каза управителят д-р Глория Христова.

Общинският приют е с капацитет за настаняване на 100 кучета, които ще бъдат отглеждани съгласно изискванията на българското законодателство при подходящи условия и грижи.

За настаняване на животните са изградени 20 навеса, всеки от тях оборудван с единични колибки, групирани в три двора.

Изградена е и обслужваща сграда с обособени помещения за персонала, за съхранение и приготвяне на храна, за оборудване и препарати за почистване и дезинфекциране, манипулационна за извършване на ветеринарномедицинска дейност, помещение с хладилна камера /фризер/, за карантина, за изолация на болни и наранени животни, както и санитарен възел.

Приютът е временен, което според действащото законодателство означава, че заловените или доведени животни ще бъдат обезпаразитени, ваксинирани, кастрирани, маркирани с ушни марки и чипирани. След регламентирания престой животните, които са здрави, неагресивни и никой не е пожелал да ги осинови, ще се връщат по местата на залавянето им, но не и в близост до училища, детски градини и лечебни заведения.

На всяко куче, пребивавало в приюта, ще се издава паспорт.

Изграждането на приюта е една от мерките, включени в Програмата на община Павликени за изпълнение на Националната програма за овладяване популацията на безстопанствени кучета и в Плана за действие за изпълнението ѝ, приети с решение на Общински съвет – Павликени през 2019 г.

С работата на приюта в голяма степен ще се овладее популацията на безстопанствени кучета на територията на общината. Ще се намали броят на свободно скитащи животни, застрашаващи гражданите и гостите на общината, и ще се намали рискът от разпространение на паразити и зарази.

Инвестицията за изграждането на приюта, изцяло от собствени средства от бюджета на Община Павликени, е в размер на 409 000 лв.

Строително-монтажните дейности изпълни  фирма „Геоплан Кънстракшън“ ЕООД Велико Търново. Строителен надзор на обекта осъществи фирма „Минерва – КЛ” ЕООД Велико Търново. Авторски надзор осъществи фирма „Билдплан-08” ЕООД Велико Търново.

Приютът ще работи без почивен ден с работно време от 8:30 до 17:30 ч.

Приютът ще приема посетители, потенциални осиновители и доброволци, които ще помагат за разхождане и обгрижване на питомците.

От месец декември 2021 г. в приюта са назначени петима служители: д-р Глория Христова – управител и ветеринарен лекар, както и един шофьор – ловец и трима гледачи.

На 10.01.2022 г. Приютът е регистриран като животновъден обект от Областна дирекция по безопасност на храните – Велико Търново и посрещна първите си питомци.

Община Павликени е осигурила и превозно средство за транспортиране на заловените кучета, което е в процедура по лицензиране за превоз на живи животни от Българска агенция по безопасност на храните.

Предстои регистрацията на ветеринарномедицинската амбулатория към приюта.

Правилникът за работа на приюта и процедурите към него, информация за часовете за посещения, и за предлаганите за осиновяване кучета, ще бъдат достъпни в специална рубрика на сайта на община Павликени.

За работата на приюта е разработена и Фейсбук страница.

Източник: Вестник Борба

НОВИНИ ПО РЕГИОНИ

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!