BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Най-дългото денонощие в годината – в неделя получаваме един час гратис

На 31 октомври, неделя, в 4.00 часа сутринта ще преместим стрелките на часовника с един час назад, за да се върнем към зимното часово време, което за България е единственото валидно до 1979 г., когато за пръв път е въведено лятното.

Неделното връщане на стрелките ще ни осигури час повече сън, а утрото ще бъде по-светло. Затова пък отрано ще започне да се здрачава и вечерният час пик вече ще бъде на фарове.
Макар че смяната на времето почти винаги носи известни дребни неприятности като закъснение при зъболекаря или подраняване на гарата, есенното завъртане на стрелките преминава като цяло по-безболезнено. То се понася и по-лесно от чувствителните хора, за които двуразовата смяна на времето е истинско изпитание. Проучване на института „Форса“ показва, че 24 процента от над 1000 анкетирани са имали здравословни проблеми заради смяната на времето, като едно от обясненията за този ефект е промяната на количеството и качество получавана от организма дневна светлина. Най-често съобщаваните симптоми са умора и изтощение (85 процента). Това е последвано от проблеми със заспиването (70 на сто) и затруднена концентрация (48 процента). Дванайсет на сто от тези, които са имали здравословни проблеми заради смяната на времето, заявяват, че са изпадали в депресивни състояния.
Експертите съветват хората с подобни проблеми да прекарват повече време навън и да използват максимално дневната светлина. Също така е възможно няколко дни по-рано да започне подготовка за смяната на времето: например адаптирането чрез ставане с 10-15 минути по-рано в продължение на няколко сутрини, преди стрелките на часовника да бъдат преместени.
През последните години и лекари, и икономисти стигнаха до заключението, че вредите от смяната на времето са повече от ползите.
През март 2019 г. Европейският парламент подкрепи предложение за прекратяване на смяната сезонното часово време през 2021 г. Въпреки това държавите-членки все още не са постигнали съгласие по този въпрос, а към момента не се знае и кога ще се случи това. Допитване от 2018 г. сочи, че 51% от българите предпочитат лятното часово време, а за зимното гласа си са дали 38%.

Източник: Вестник Борба

НОВИНИ ПО РЕГИОНИ

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!