BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Над 5000 души събра шествието за 24 май – Велико Търново празнува!

вторник, 24 май, 2022, 13:00ч.

IMG_2488

С най-многолюдното в последните години шествие Велико Търново отпразнува 24 май – Денят на светите братя Кирил и Методий, на българската просвета, култура и писменост. Над 5000 души – деца, ученици, студенти, учители и преподаватели, дейци на културата и изкуствата, жители и гости на града се включиха в проявата. Шествието започна от площад „Велчова завера” и продължи до сградата на Общината.

По традиция, начело на шествието бяха деца, носещи потретите на светите братя Кирил и Методий, на техните ученици и последователи, на бележити българи, оставили ярка следва в сферите на просветата и духовността.

Кметът Даниел Панов посрещна участващите в шествието пред сградата на Общината, където произнесе празнично слово. “Днес е празник на българския дух и на българската идентичност. Празник, който всеки от нас обича, защото ни носи вълнение и силни емоции. Нека помним делата на нашите велики предци. Българската азбука е събитие с безценно значение за развитието на българската държава и народ, но и за цяла Европа”, каза в словото си Даниел Панов.

Председателят на Великотърновския общински съвет Венцислав Спирдонов прочете решението, с което общинската награда „24 май“ за изявен зрелостник се връчва на Йоана Иванова от Професионалната гимназия по строителство, архитектура и геодезия „Ангел Попов. Тя получи наградата си от Венцислав Спирдонов и Даниел Панов. “Това отличие ми дава много кураж в пътищата напред, защото идва именно на 24 май. Езикът е първото нещо, което ни обединява като народ, той повдига и духа на нашия народ”, сподели Йоана Иванова.

В 12,00 ч. на сцената на Общината започна празничният концерт на Ансамбъл „Българче“ и Влади Ампов – Графа. Подарък за всички жители и гости на Велико Търново е прожекция на шоуто на Царевец „Царевград Търнов – звук и светлина“. Спектакълът ще започне в 21,30 ч. в празничната вечер.

Източник: veliko-tarnovo.net

НОВИНИ ПО РЕГИОНИ

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!