BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Малки и големи почистваха археологически находки в поредната семейна събота на горнооряховския музей

Малки доброволци и техните родители се включиха в почистването на най-новите находки, открити от археолозите в подножието на крепостта Ряховец. Инициативата е част от поредицата „Семейни съботи” на Исторически музей – Горна Оряховица.

В продължение на три седмици, които се оказаха и най-горещите за това лято, археолозите работиха в източното подградие на Ряховец, където проучват средновековно селище и некропол. Екипът разкри гробове, ями и жилища от Средновековието.

Находките са над 50, сред които преобладават монети и множество керамични фрагменти от средновековната епоха. Преди да бъдат събрани във фонда на Исторически музей – Горна Оряховица, откритите предмети се нуждаят от почистване. Именно за това помагат и доброволците, които с най-голямо удоволствие и нескрито любопитство търкаха с четките откритите находки.

Особено интересно беше за най-малките, изпод чиито ръце излизаха парчета от керамични съдове, животински кости, и др.
Точно в 10 часа започна и играта „Пътешественикът и тези чудни, чудни вещи”. Забавлявайки се в музейните зали, малчуганите учиха основни факти от историята на региона, разбраха каква е работата на историци и археолози и какво е значението на музея като пазител на историята.

В музейната обиколка се включи и заместник-кметът Петя Иванова, която и тази събота уважи инициативата.

Накрая имаше и символични награди за малките приятели на горнооряховския музей.

Източник: Вестник Борба

НОВИНИ ПО РЕГИОНИ

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!