BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Кръвният център получи като дарение уред за размразяване на плазма

Апаратът ще помогне за спасяването на много човешки животи

ЕДИНСТВЕНИЯТ В РЕГИОНА КРЪВЕН ЦЕНТЪР, ФУНКЦИОНИРАЩ В МОБАЛ „Д-Р СТЕФАН ЧЕРКЕЗОВ“, СЕ СДОБИ С АПАРАТ ЗА РАЗМРАЗЯВАНЕ на кръвна плазма на водна баня. Ценният апарат бе дарен на медицинската структура от Ротари клуб – Велико Търново. Връчването на техниката стана в понеделник при строго спазване на противоепидемичните мерки.

Уредът е изключително важен за работата на медиците, тъй като от него зависи качеството на кръвната плазма и извличането на необходимите елементи от нея.

„Плазмата се съхранява при -30 градуса. За да се прелее, тя трябва да се размрази и да се стопли, а качеството на размразената плазма зависи от темпа на размразяване, както и на замразяване. Тази водна баня е апарат, без който ние не можем да работим и да сме полезни на пациентите“, казва д-р Мариана Витанова, началник на Кръвния център.

Апаратът е закупен за близо 3000 лв., а средствата за него са събрани от лични дарения на членовете на Ротари клуб – Велико Търново.

„Ние подкрепяме тези, които имат най-голяма нужда. Една от зоните на фокус за нашата организация е медицината, а и в сегашната пандемична обстановка медицинските заведения имат нужда от нашата солидарност. След като разбрахме от д-р Витанова за крещящата нужда от апарат за размразяване на кръвна плазма, членовете събраха необходимата сума и поръчахме уреда. Все още нивото на ваксинация в България е ниско, болните от Covid-19 нарастват, нуждаят се от кръвопреливане, затова се надяваме по този начин да подпомогнем спасяването на животи“, заяви Венелин Иванов, председател на организацията.

Той сподели, че в Ротари клуб Велико Търново членуват над 60 души и неправителствената структура си партнира с множество местни фирми. Увери, че смята да предприеме информационна кампания сред съмишлениците на организацията, при която да се насърчи кръводаряването след преболедуване от коронавирус.

„Д-р Витанова ни обясни, че всеки преболедувал това коварно заболяване има изградени антитела, а 28 дни след заразяването е здрав и може да му бъде направено изследване за нивото на антитела. Ако то е достатъчно, може да дари кръвна плазма. Тя може да бъде отделена в кръвен център в Плевен, а ако има хора, които да отговорят на тези условия, ние можем да съдействаме с транспорт да отидат и да дарят кръв, за да бъдат спасени много човешки животи“, сподели още Венелин Иванов.

„Всяка инициатива, която е свързана с кръводаряването, е благородна и заслужава уважение. Тази апаратура дава възможност взетата кръв да бъде обработена и да достигне до реципиента във възможно най-добро състояние“, подчерта д-р Галина Гарева, председател на Областния съвет на БЧК във Велико Търново и медицински директор на МОБАЛ „Д-р Стефан Черкезов“.

От клиниката призовават за повече доброволци, за да се поддържа необходимият резерв от кръв в лечебницата.

Галина ГЕОРГИЕВА

Източник: Вестник Борба

НОВИНИ ПО РЕГИОНИ

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!