BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Кои са новите модели лаптопи, които да очакваме през 2022?

вторник, 1 февр., 2022, 15:28ч.

xps-Gi3iUJ1FwxI-unsplash

Какво да очакваме в света на лаптопите през 2022?

Само за две години работата от вкъщи се превърна от привилегия за малцина, в масово явление. Няма да се спираме на плюсовете и минусите на работата и ученето от вкъщи, защото темата е повод за дискусии. По-скоро тук ще разгледаме възможностите, които се откриха пред големите производители на техника, и по-специално на компютри и лаптопи.

Докато сме в офиса и имаме непрекъсната свързаност с колегите си не ни прави впечатление, че лаптопът ни няма достатъчно добра камера, например. И понеже никой не си прави селфита с камерата на лаптопа, не се е налагало да се влагат ресурси за подобряване на качеството на този компонент. Вече нещата изглеждат по-различно. Заради всички онлайн работни срещи, оперативки и онлайн обучения се наложи да се направи крачка в подобряването на всички тези на пръв поглед незначими детайли.  Добре е, че големите компании бързо забелязаха крещящата нужда от промени в тази посока и започнаха да произвеждат последните си модлели лаптопи с доста по-усъвършенствани камери.

Другата посока, в която компаниите решиха да работят за подобряване на крайните си продукти, е далеч по-интересна от камерите. А това е именно интегрирането на втори допълнителен дисплей. И тук могат да се разразят дискусии дали е по-удобно да имаш допълнителен екран, но това зависи много от естеството на работа. Със сигурност онези от вас, които са запалени по компютърните игри ще оценят тази иновация.

Добрата новина е, че заедно с възможностите за увеличаване на продажбите, някои от големите производители на лаптопи помислиха и за околната среда. Освен, че през последната година стартираха много кампании за рециклиране именно на техника, което в световен мащаб е огромен проблем, в част от корпусите на новите модели лаптопи са интегрирани биоразградими материали, без това да нарушава дизайна.

За да видим всички тези иновации в пълния им блясък ще са нужни няколко години. Но не ни остава друго освен да чакаме и да гледаме с интерес какво ще се случи. Аз лично бих искала да видя, дали ще бъде интегриран сгъваеми дисплей при лаптопите, както при някои смартфони, и дали тази технология ще наводни пазара или ще остане достъпна само за определени потребители.

Този напредък и осигуряването на възможност за дистанционна работа налага промяна и в друга посока – именно издръжливостта на лаптопите. Може би много от вас ще си помислят “Защо ми е лаптопът да издържа дълго, при положение, че докато съм вкъщи винаги мога да го заредя?” Истината е, че идеята на преносимите компютри всъщност е да можете да ги взимате навсякъде с вас и да сте максимално независими. Така че, макар и подценявани, по-добрите батерии за лаптоп изобщо не са за пренебрегване. Колкото повече може да издържи батерията, толкова по-сигурни сме при изпълнението на ежедневните си задачи.

Кои ще са новите модели лаптопи за 2022?

Dell XPS 13 Plus

XPS 13 Plus има изчистен дизайн и определено изглежда като лаптоп от бъдещето. Впечатление правят няколко решения – клавиатурата, която е разположена по цялата дължина на корпуса, а бутоните са големи и удобни за писане. Като цяло от клавиатурата е премахнато всичко излишно. Никъде не е обозначено къде се намира тъч пада, защото той заема цялата долна част под клавиатурата – няма бутони и реагира на докосване. Интересно като замисъл решение, което остава да видим дококо ще е удобно. Нововъведение е и “раздвижването” на лентата с медия и Fn бутоните.

Освен с интересен дизайн, този лаптоп разполага и с 4 говорителя, а захранването е поверено на 65 ватово USB Type-C зарядно за лаптоп.

Като недостатък може да се изтъкне липсата на достатъчно портове (разполага единствено с два Thunderbolt порта и няма жак за слушалки). При смартфоните наблюдаваме премахването на традиционния жак за слушалки, но определено се съгласете, че е много по-лесно да свържете безжични слушалки към телефон, отколкото към лаптоп.

Asus ROG Flow Z13

Asus също се стремят да си проправят път към бъдещето. Asus ROG Flow Z13 е 2 в 1 лаптоп, чиито необичаен дизайн се набива на очи. Най-голямо впечатление прави малкото прозорче, което е снабдено с RGB подсветка, от което се вижда дъното на лаптопа. От долната страна е разположена клавиатурата, която се закача към екрана с помощта на магнит. Клавиатурата не е нищо особено, макар че и тя разполага с RGB подсветка.

Серията ROG е насочена към геймърите и действително този таблет е създаден така, че да може да се справя без проблем както с по-леки, така и с по-тежки игри.

Към момента не е ясно дали от Asus ще добавят стилус. Това ще подобри потребителското изживяване и лаптопа/таблета ще се справя идеално и с графична обработка.

Lenovo ThinkPad Z13

При Lenovo ThinkPad Z13 не можем да видим нещо изключително впечатляващо и иновативно откъм дизайн. Корпусът на новия ThinkPad Z13 обаче е направен от биоразградими материали. Малко по-нагоре споменах, че това е една от посоките, в която големите компании се движат, така че се радвам, че ще можем да разгледаме именно такъв лаптоп.

Подобно на Dell XPS 13 Plus, клавиатурата на ThinkPad Z13 също е разположена по ширината на корпуса.

Този лаптоп е от типа бизнес лаптопи и е ориентиран към потребители, чиято работа е по-динамична. Разполага с батерия за лаптоп с капацитет капацитет 50Wh може спокойно да издържи по време на работния ден, а ако сте забравили да я заредите преди това, лаптопът има опция за бързо зареждане.

ThinkPad Z13 разполага с голямо разнообразие от портове, а според заявката, която от Lenovo дадоха това трябва да стане най-добрият бизнес лаптоп за 2022 година.

Asus ROG Zephyrus Duo 16

През 2020 година Asus пусна на пазара техния нов модел Zephyrus Duo 15, който определено направи впечатление най-вече с допълнителния си екран, разположен над клавиатурата. От компанията не се спряха до тук и продължиха да надграждат. Новият Asus ROG Zephyrus Duo 16 е подобрен и много впечатляващ.

Той разполага с 16 инчов основен дисплей и допълнителен, който е 14.10 инча. Когато отворите капака на лаптопа, допълнителния дисплей се повдига и застава под ъгъл, така че да го прави по-удобен за работа.

Освен това лаптопа разполага с достатъчно портове, така че да не се налага да си взимате допълнителни адаптори.

Тъч пад-ът е разположен отдясно до клавиатурата, като, ако ви трябва Num Pad-ът можете да го включите (макар, че тази опция я имаше и при предишните модели.

Заслужава си и да споменем батерията, която е с капацитет 90Wh, което колкото и обещаващо да звучи, все пак говорим за гейминг лаптоп, така че не очаквайте да издържа повече от 4-5 часа.

Alienware x14

Тенденцията за по-компактен и изчистен дизайн засегна дори и гейминг лаптопите. Отличен пример за компактност и елегантен дизайн, който съчетава в себе си и мощността на гейминг лаптоп е Alienware X14.

Макар и своя тънък дизайн, лаптопът разполага с достатъчно портове, за да не се налага да носите допълнителни адаптери. Елегантния дизайн успя да засегне дори захранването на лаптопа, което е с доста по-компактен адаптор, сравнение с предишните модели. Освен това буксата, която влиза в лаптопа е с Type-C накрайник, което не е много често срещано при този вид преносими компютри, но е добра крачка към бъдещето.

Колкото до батерията, капацитетът й е 80.5Wh, макар че от Dell не заявяват ясно никъде колко трябва да издържа. Но предвид факта, че моделът е компактен се надяваме да видим подобрение от гледна точка на издръжливост на батерията.

Очаква се тази година да е много обещаваща откъм иновации при лаптопите. Големите компании са тръгнали в правилната посока, но за да може всичко да се изчисти до най-малкия детайл ще трябва време. А може да се появят и нови предизвикателства.

Източник: veliko-tarnovo.net

НОВИНИ ПО РЕГИОНИ

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!