BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Каква роля изпълняват криптовалутите?

вторник, 15 февр., 2022, 13:37ч.

img_1644913260

Пазарът на криптовалути през 2022 г. е на стойност около 2 трилиона долара, показват данните на Coinmarketcap.com през февруари.

През 2011 г. пазарът на криптовалути е бил на стойност едва 10 млн. долара. Пазарът на криптовалути за първи път е докоснал пазарна капитализация от 10 млн. долара на 9 февруари 2011 г. На 10 ноември ,2021 г. пазарната капитализация на криптовалутите е била малко повече от 3 трлн. Според оценка на крипто борсите от cryptotrading-bg.com, днес са налице надеждни места за търговия с вашите криптовалути.

Тогава съществуваха само няколко криптовалути и основната цел на повечето от тях беше да осигурят евтина и бърза алтернатива на щатския долар за трансгранични плащания.

Към момента съществуват над 15 000 криптовалути и всеки ден се добавят още, макар че предстои да видим колко ще останат накрая.

Въз основа на тяхната полезност ние сме категоризирали криптовалутите в общи линии в четири вида.

Валута

Първата криптовалута в света, биткойн, е създадена за тази полезност. Целта беше трансграничните платежни транзакции да станат по-евтини и по-бързи. През годините тя се доказа като средство за съхранение на стойност. Докато през 2009 г. един биткойн се равняваше приблизително на 1 долар, сега стойността му е нараснала многозначително.

Актив

Стабилните монети могат да бъдат категоризирани като активи, тъй като стойността на тези криптовалути се получава от стойността на външен актив. Например USDT извлича стойността си от щатския долар. По-рано, ако инвеститорите решат да излязат от някоя криптовалута, те можеха да я обменят или за друга криптовалута (която може да е за предпочитане, но може и да не е), или за фиатна валута. Сега, поради наличието на стабилни монети, те биха могли да изберат да останат в криптоекосистемата, като обменят своята криптовалута за по-стабилна криптовалута, докато решат за следващия предпочитан избор.

Решаване на проблем

Много купувачи смятат, че именно тук се крие бъдещето на криптовалутите. Тези видове криптовалути са създадени за финансиране на специални проекти, насочени към решаване на проблемите на света. Например Siacoin (SIA) има за цел да реши проблема със скъпото съхранение на данни в облака. Както е посочено в официалния им уебсайт, “Sia е водещата децентрализирана платформа за съхранение в облак. Без регистрации, без сървъри, без доверени трети страни. Sia използва блокчейн технологията, за да създаде пазар за съхранение на данни, който е по-стабилен и по-достъпен от традиционните доставчици на услуги за съхранение на данни в облака.”

Друг пример е Decentraland, което е базирано на Ethereum приложение, в което потребителите могат да купуват виртуална земя (базирана на NFT), използвайки неговата криптовалута MANA. По подобен начин има още много криптовалути, които предоставят този вид полезност.

Terra (LUNA) работи в посока да се превърне в доставчик на стабилни монети за плащане в електронната търговия и да направи децентрализираните финанси (Defi) достъпни за обикновения човек. “Terra е публичен блокчейн протокол, разгръщащ набор от алгоритмични децентрализирани стабилни монети, които са в основата на процъфтяваща екосистема, която предоставя Дефи на масите”, се казва на нейния уебсайт.

Мийм (meme) монети

Те са създадени единствено за забавление, без конкретна цел или предназначение, но днес струват милиони. Например монетата Dogelon Mars (ELON) е създадена на шега. Предполага се, че тя ще улесни “междупланетарните парични транзакции”, когато стане жизнеспособна. Пазарната му капитализация е над 500 млн. долара. Впечатляващо като за шега.

Мийм монетите нямат никаква цел и са много спекулативни активи, които работят върху простата идея за помпажна търговия, базирана на общността. Повечето от тях нямат никакъв случай на употреба. Начинаещите инвеститори трябва да бъдат много предпазливи от такива рискови криптовалути. Те могат да фалират, което означава, че стойността им става нула по всяко време. Подобно на това, което се случи наскоро с криптовалутата Squid. Нейният собственик избяга с милиони долари от парите на наивните инвеститори.

Но някои от тях засега са издържали теста на времето. Както Dogecoin, така и Shiba Inu започнаха пътя си като мийм монети в ранните си дни, но сега те са част от крипто надпреварата. “Работя с разработчиците на Doge за подобряване на ефективността на транзакциите в системата. Потенциално обещаващо”, написа тази седмица в Туитър главният изпълнителен директор на Tesla Елон Мъск. Разработчиците на Dogecoin сега работят, за да превърнат монетата си в сериозен претендент за биткойн.

Основателят на Shiba Inu Рьоши наскоро разкри, че Shiba Inu Core Devs работи за развитието на своята метавселена, известна като “Oshiverse”. Според доклад на Yahoo Finance анонимният разработчик е заявил: “Работим по толкова много аспекти на Shiba Inu, включително Shibarium, Shi, Shibanet, The Decentralized Shiboshi Game, Incubator и много други, които няма да станат ясни до близкото бъдеще”.

Но както при всяка криптовалута, предпазливостта е ключът, който инвеститорите никога не трябва да пренебрегват.

Източник: veliko-tarnovo.net

НОВИНИ ПО РЕГИОНИ

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!