Изгряваща кулинарна звезда от Горна Оряховица спечели “Черешката на тортата”

Шеф Царина Цанева сервира на гостите емблематичен за града деликатес с телешки жили
ШЕФ ЦАРИНА ЦАНЕВА, КОЯТО УЧАСТВА В ПЕТИЯ СЕЗОН НА HELL’S KITCHEN, СПЕЧЕЛИ ПЛАКЕТА В ПРЕДАВАНЕТО „ЧЕРЕШКАТА НА ТОРТАТА“ МИНАЛАТА СЕДМИЦА. Горнооряховчанката завоюва победата с виртуозно готвене, непринуденост и залагайки на традициите от родния си град. Нашенката посрещна гостите си в ресторант във Велико Търново, където работи. Тя поднесе страхотни блюда, с които впечатли останалите участници в шоуто, шеф Иван Манчев и всяка домакиня пред малкия екран.
„Имах прекрасно детство в Горна Оряховица. Животът ми поднесе възможност да живея и работя в други градове, но тук е по-спокойно. Където и да ходя, винаги бързам да се прибера вкъщи“, сподели тя в представянето си.
За снабдяване с нужните продукти за специалната вечер Царина се довери на местни производители.
Пред обектива на камерата тя напазарува от кооперативния пазар в старата столица.
Шеф Цанева изненада с богато меню. То включваше пухкава домашна питка, балканска разядка, вариация на овчарска салата, за основно – горнооряховско гърне, и десерт палачинки със специален пълнеж.
„Горнооряховското гърне се приготвя за 12 часа.
Основната съставка е телешки жили. Много е важно да съхраняваме традициите и да ги предаваме на поколенията“, коментира тя при приготвянето на емблематичното за железничарския град ястие.
На масата се лееше и специална горнооряховска ракия.
Царина събра 39 точки като оценка от своите гости, а шеф Иван Манчев поощри представянето й като най-доброто за седмицата.
Галина ГЕОРГИЕВА
Снимки: „Черешката на тортата“
Царина (в средата) с плакета
Източник: Вестник Борба