BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Иван Тодоров, който вярва и помага на хората

неделя, 7 Ное., 2021, 13:33ч.

ivan_todorov01

Свещеникът-политолог е кандидат за депутат в листата на “БСП за България”

Иван Тодоров е завършил теология. Бил е енорийски свещеник в Еленската духовна околия. В същото време е и магистър по политология, дипломация и национална сигурност. В момента е докторант по етнология и дисертационният му труд е на тема: „Съвременни трудови миграции на ромите в Централна и Северна България“.  Завършил е Българско училище за политика ” Димитър Паница“ през 2019. Сега е на 15-о място в листата на “БСП за България” във Великотърновския избирателен район.

“Бъдещето зависи от това, какво правим в момента”. С тези думи на Махатма Ганди Иван Тодоров започва разказа за работата си като медиатор в ромската общност във Велико Търново.

“БСП е единствената партия, която ме покани в листата си, мен българския гражданин от ромски произход, чиято основна отговорност е да работи за уязвимите български граждани, попадащи в обхвата на “социално слаби”. За мен това е предизвикателна и много удовлетворяваща дейност, защото целите на БСП са  промяна към по-добро съществуване – промяна в социалното функциониране, както на отделния индивид, така и на семейството. Тази промяна следва да се разбира като по-добра взаимна адаптация между хората и техните социални среди, да се постигне социална и личностна промяна.

Смятам, че притежавам експертен потенциал именно в тази област, а  БСП показа, че е предвидима партия – ясна, категорична и последователна в отстояване на политиките и на това, което е добро за гражданите и държавата ни”, казва Иван Тодоров..

Работил съм и продължавам работата си в интерес на хората, категоричен е той. И обяснява какво е научил от тази работа:  “Ако ромите искат да извоюват позиции, които да открият по-добри възможности за разрешаването на проблемите в общността си, трябва да участват по-активно в политическия живот на страната.

Уязвимите групи в България са изправени пред множество социални, политически и икономически предизвикателства, които не им позволяват да се интегрират пълноценно в българското общество и да бъдат активна страна в политическия живот. Расовите предразсъдъци, бедността, ниското образование, мизерните условия на живот, високата престъпност, езиковата бариера, негативните стереотипи, както и други социални и икономически фактори, увеличават пропастта между правителството и етническите българи от една страна, и ромското население от друга страна, по отношение на възможностите за комуникация и провеждане на съответна политика, като разпалват взаимно недоверие”.

Според медиатора имиджът на ромите ще се подобри, когато ново поколение от млади, прогресивни и красноречиви ромски лидери представят добре обмислени програми в областта на социалната политика. Програми, които дефинират ромските интереси и ги свързват с интересите на България. “Промяната е успешна, когато реформите се извършват отвътре навън, когато уважавани представителни българи от ромски произход бъдат номинирани да се кандидатират за възлови постове на общинско, областно и национално ниво”, категоричен е Иван Тодоров.

Въпреки многото неизвестни, подобни кандидатури могат да бъдат използвани, за да се подобри обществения образ на ромите, да се популяризират ромските въпроси, да се създаде обща цел и да се покаже, че проблемите на ромите са проблеми на България. “Никой не иска да го слагат под общ знаменател. Всеки иска да бъде оценяван за неговите качества. Това се отнася и за хората от ромската общност”, обяснява кандидатът за депутат от гражданската квота на БСП.

За него една от важните задачи е образователната интеграция, като важна предпоставка за цялостния процес на модернизация на ромската общност и което в голяма степен определя интеграцията на пазара на труда, повишаването на здравния статус и подобряването на жилищните условия. Затова настоящата му работа е свързана с помощ за ромски родители за подкрепа и активно участие в процеса на десегрегация. А също и с допълнителни занимания с интегрираните ученици с цел наваксване на дефицита от знания и успешна адаптация в мултикултурната среда. Задачите, които Иван Тодоров си поставя, са и премахване на социалните пречки (там, където съществуват) пред интеграцията в смесени училищ и въвеждане на интеркултурно образование, формиращо толерантност и запазващо културната идентичност на ромските деца.

Иван Тодоров е на 57 години. Баща е на три деца и дядо на четири внучета. За него можете да гласувате с преференция 115 в листата на “БСП за България”, която е с номер 33 в бюлетината.

Източник: veliko-tarnovo.net

НОВИНИ ПО РЕГИОНИ

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!