BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Засадиха 66 чинара в чест на 66 бебета, родени с помощта на програма „Инвитро“ на Община Велико Търново

66 чинара бяха засадени в сряда в парк „Колю Фичето“ във Велико Търново по повод 10-годишнината на програмата за асистирана репродукция на Община Велико Търново.

„Гората на децата“ наброява толкова дръвчета, колкото бебета са се родили през изминалите години с помощта на общинската програма – общо 66.

Множество двойки, сдобили се с детенце благодарение на програма „Инвитро“, дойдоха на създаването на горичката. На събитието присъстваха директорът на дирекция „Социални дейности и здравеопазване“ Росица Димитрова, главният експерт в дирекцията д-р Диляна Вачкова, както и представители на фондациите „Искам бебе“ и „Зачатие“, които са партньори на общината в програмата за асистирана репродукция.

22 двойки с репродуктивни проблеми са одобрени за финансиране през настоящата 2021 г. Три от тях вече имат по едно дете благодарение на общинската програма „Инвитро“ и сега мечтаят за второ, разказа д-р Вачкова. Двойките получават по 2000 лева от общинския фонд, като сумата, ако не се изразходва през календарната година, се прехвърля за следващите две.

„Това е съобразено и с тежката пандемична ситуация, в която изпаднахме миналата година“, допълни д-р Диляна Вачкова.

Д-р Мария Симеонова бе една от щастливите майки, дошли на засаждането на „Гората на децата“ в кв. „Колю Фичето“. „Изключително съм благодарна на Община Велико Търново за помощта, защото пътят, който извървяхме, беше много труден, докато се появи Михаил. Но искам да кажа на жените, които се борят – да не се отказват, защото мечтите се сбъдват“, подчерта д-р Симеонова.

Малкият Михаил е второ дете в семейството на лекарката.

Източник: Вестник Борба

НОВИНИ ПО РЕГИОНИ

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!