BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Жена от В. Търново спаси след смъртта си трима румънци

У нас беше реализирана първа донорска ситуация съвместно с Румъния. Донор е 48 – годишна жена, която е изпаднала в мозъчна смърт в Реанимацията на МОБАЛ „Д-р Стефан Черкезов“. Жената е постъпила в болницата с тежък мозъчен кръвоизлив, а на 9 ноември комисия от трима лекари е установила мозъчната смърт. Близките на жената веднага са приели да дарят органите й за спасяването на други човешки животи. Ден по-късно екип от лекари от Румъния, пристига с линейка от Букурещ във великотърновската болница, за да извърши експлантацията на органите. Така трима души от Румъния получават шанс за нов живот.
Черният дроб е трансплантиран на 51 – годишен пациент, а бъбреците на други двама на 38 и 39 години.
Донорската ситуация е реализирана благодарение на Споразумението за сътрудничество в областта на донорството и трансплантацията на органи, което беше подписано между Изпълнителна агенция „Медицински надзор“ и Национална агенция за трансплантация на Румъния. Това споразумение създава възможност за обмен на органи в случаите на излишък, когато няма подходящи нуждаещи се пациенти в съответната страна, или при спешно търсене на органи за пациенти, които са в животозастрашаващо състояние.
Ръководството на МОБАЛ „Д-р Стефан Черкезов“ и координаторите по донорство д-р Сибила Маринова и д-р Ваня Лъчезарова изказват огромната си признателност на близките на жена, които в този изключително тежък момент вземат решението да помогнат и по този начин са спасени три човешки живота.

Източник: Вестник Борба

НОВИНИ ПО РЕГИОНИ

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!