BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Евгени Коев, ВМРО: „Любовта към Отечеството превъзхожда всички световни добрини“

неделя, 24 окт., 2021, 10:15ч.

15 Евгени Коев

Учител, синдикалист, еколог, планинар, изследовател и страстен привърженик и последовател на идеите на ВМРО, това е Евгени Коев. Кандидатът за народен представител в листата на ВМРО – Българско национално движение казва за себе си, че е 100 процента българин и любовта към Отечеството е най-естественото чувство.

„Познавам миналото на моя род и историята на предците си. Проучвам родовата си памет още от студентските си години. Предците ми са Одринска Тракия, Западните покрайнини и Тревненския Балкан. Кръвта вода не става, категоричен е учителят по история и география в Професионалната гимназия по туризъм „Д-р Васил Берон“.

Българската история и география са голямата страст на Евгени Коев, който подготвя докторантура по природната география и ландшафтознание. Първата му квалификация е за треньор по волейбол – любимата му игра, възпитаник е на ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“, има специализация по мениджмънт и маркетинг.

„Занимавам се с много неща, но природната география осмисля и работното ми време, и времето ми след това. Като председател на ТД „Академик“ и Пещерен клуб „Дервент“, с мои съмишленици работим за опазване на природата. Спряхме създаването на нови кариери в района на няколко села около Велико Търново. Разработихме предложение, с което Горното поречие на река Негованка беше обявено за защитена територия. Голямата идея за която работя е Търновските височини да придобият статус на природен парк, което ще има голям позитивен комплексен ефект“, казва Евгени Коев.

През годините той е бил инициатор и учредител на Тракийското дружество и клон на Тракийския научен институт във Велико Търново. Основен участник е в проучването и разработването на българското Камино – проекта „Светият път, по пътя на пренасяне мощите на Свети Иван Рилски от Велико Търново до Рилския манастир“. „Светият път“ е част и от другата му кауза – възраждане и утвърждаване на българските традиции и ценности и една от тях е православието. Той е инициатор за изграждането на храма на „Илиева нива“ в Родопите, мястото където са загинали над 300 българчета, на параклиса на връх Кръстец, който вече се е превърнал в едно от емблематичните места в Тревненския Балкан, параклиса на мястото на манастира „Свето Богоявление“ в Търновския Дервент. В последните години проучва детайлно Ивановските скални манастири. Откривател и изследовател е на най-високото скално светилище в България и на светилището на Беляковското плато над Велико Търново.

„Голямата ми цел е да бъде възстановен православният храм на Царевец, а в последствие и Патриаршеският манастир на този свещен хълм! Когато ме питат защо се бориш за това, естественият отговор е – защото така е редно. Храмът „Свето Богоявление“ е бил един от петте всеправославни свети места в света, същината на Царевград Търнов, даваща основание днес да говорим за историческа и културна столица на България“, категоричен е Евгени Коев.
След това казва: „ВМРО е живот за България. ВМРО е единствената партия, която е изпълнила над 90% от това, което е обещала на своите избиратели, всеки от нас само може да се гордее с това. Подкрепата за ВМРО, е глас за стабилност и сигурност за българския народ. Глас за силна България!“.

Източник: veliko-tarnovo.net

НОВИНИ ПО РЕГИОНИ

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!