BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Доц. Милен Михов дари книги за 24 май на училището в Самоводене

събота, 23 май, 2020, 11:16ч.

20200522_120059

В навечерието на 24 май – Деня на Българската просвета и култура и на славянската писменост, народният представител от ВМРО доц. д-р Милен Михов направи лично дарение от книги на ОУ „Христо Смирненски“ в с. Самоводене.

17 са задължителните за учениците от 1 до 7 клас заглавия в списъка за четене през лятната ваканция, като някои от творбите бяха в по- няколко екземпляра. Списъкът включва както класици в българската литература за деца, с чиито произведения е израснало не едно поколение, така и чужди автори, писали запомнящи се истории.

От по-сериозните произведения учениците ще четат „Стихотворения“ от Иван Вазов, „Бай Ганьо“ от Алеко Константинов, „Избрани творби“ от Христо Ботев, „Меко казано“ от Валери Петров, стихотворения от Петя Дубарова и Веселин Ханчев, „Басни“ от Лафонтен и др.

В развлекателния литературен жанр децата ще се запознаят с историите на „Патиланци“ от Ран Босилек, „Лакомото мече“ от Емилиян Станев, „Три повести за Карлсон“ от Астрид Линдгрен.

Сред интересните и възпитаващи в дух и родолюбие заглавия се откроява и „Български празничен календар за деца“ – една книга, разкриваща тайните на обичаите и обредите на народа ни – от връх Нова година, та чак до другата; Децата ще научат повече за коледари и сурвакари, за кукери и лазарки, русалки и нестинари… за Еньовден и Гергьовден, за Тодоровден и Ивановден и за всички други дълговечни празници – откъде са дошли, как ги посреща народът и защо ги пази така ревниво до днес! Освен това са включени много приказки, песни и стихотворения, вдъхновени от богатството и красотата на народните обичаи.

Писаното богатство, от името на дарителя, доц. Милен Михов, който е и университетски преподавател по история, връчи кметът на Самоводене Стефан Мъглов. Директорът на училището Йордан Джартов прие с голяма благодарност дарените книги, като отбеляза, че в училище редовно си правят „Маратон на четенето“.

Източник: veliko-tarnovo.net

Вашият коментар

НОВИНИ ПО РЕГИОНИ

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!