BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Динамичен артсезон за куклениците от Театър ВЕСЕЛ

екипът на Театър ВЕСЕЛ

Куклен театър ВЕСЕЛ вече 23 години възпитава и забавлява малки и големи със своя богат и разнообразен репертоар. В афиша на търновската трупа има постановки по класически творби, както и пиеси със съвременен сюжет. Част от тях се играят на различни езици, заради многобройните участия на театъра в престижни форуми у нас и в чужбина. Освен с любовта на публиката, трупата е удостоена с десетки награди и възторжени отзиви от колеги и журита по цял свят.

И през настоящата година Куклен театър ВЕСЕЛ продължава да печели за каузата на театъра зрители от три поколения – баба и дядо, мама и татко, децата. Уникалният феномен – куклен театър – провокира не само детската аудитория, но и възрастните.

Проектът „Театър за всекиго – вълшебство, което изгражда”, реализиран в началото на 2021 г. в партньорство с общините Антоново, Горна Оряховица, Павликени и Велико Търново, бе насочен към най-малките, децата, респективно и към изграждане на нови публики. Потребностите за общуване с достъпно изкуство, създаването на емоционална среда за общуване с неговите създатели, разширяването на въображението и креативността им, провокира детската фантазия и възприятие. Елка Баланова и Веселин Василев представиха спектакъла „Телефон 112…Позвъни!“. Аудиторията се наслади на таланта на актьорите от Театър ВЕСЕЛ с финансовата подкрепа на Министерството на културата.

Търновските кукленици се отзоваха и на поканата за участие в поредното издание на Националния фестивал на детската книга в Сливен. Подбраното от домакините заглавие от репертоара на ВЕСЕЛ  –  „Принцесата и граховото зърно“ – е едно от най-популярните фестивални представления на театралната формация.

Ценителите на театралното изкуство от Велико Търново и гостите на града се насладиха на богата палитра от детски спектакли, включени в третото издание на Международния театралния фестивал “Лято, кукли и приятели” 2021. Събитието (част от културния календар на града), организирано от Куклен театър ВЕСЕЛ и финансирано от Община Велико Търново, представи спектакли на държавни театри и независими театрални формации с актьори от Естония и България. „Празник по никое време“ е спектакълът, с който търновци се представиха на театралния форум.

Настоящата година е свързана с още едно събитие – 20 години от премиерата на „Храбрият оловен войник“. Спектакълът е представял Велико Търново и България не само в Европа, но и в Азия и Африка. Актьорският екип е играл представлението и на испански, руски, румънски и турски език. Представянето на спектакъла в селищата от региона през септември е събитие по програма „Изкуство и култура“ на Община Велико Търново за 2021 година.

С „Пингвинчето Фраки“ търновските кукленици откриха Международния куклен фестивал „Рачо и Дешка“ в Габрово, а с „Не се предавай!“ взеха участие в кампанията в подкрепа за възстановяването на Клуба на дейците на културата в старата столица.

В началото на октомври предстои още едно събитие – участие в десетото юбилейно издание на Международния театрален фестивал „Забранено за възрастни“ в Смолян. Спектакълът, с който трупата ще се представи на форума в Родопите, е „Принцесата и граховото зърно“.

В афиша на търновския куклен театър ще се появи още едно класическо заглавие – „Легенда за Лорелай“. Творческият екип, който създава новата сценична творба, е носител на наградата „Икар“ 2020 за най-добър куклено-театрален спектакъл. Премиерата ще се състои през декември с подкрепата на Министерството на културата, Община Велико Търново и Хотел „Меридиан Болярски“ – Велико Търново.

Източник: veliko-tarnovo.net

НОВИНИ ПО РЕГИОНИ

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!