BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Димитър Николов от парламентарната трибуна: Време е да затворим фабриките за фалшиви новини и фалшиви герои

NS1

Темата за фалшивите новини повдигна от трибуната на Парламента великотърновският народен представител от ГЕРБ-СДС Димитър Николов. Така Николов продължи и професионалната, и личната си битка с дезинформацията и манипулирането на общественото мнение. Поредната стъпка бе отправеното днес питане към служебния министър на културата Велислав Минеков колко са установените случаи, в които доставчици на медийна услуга не са подали коректно декларациите си към Министерството на културата, не са вписани в Публичния регистър и какви са предприетите действия от страна на ведомството.

Живеем във време, в което фалшивите новини се очертават като обществен враг N1. И ако социалните медии са полето, то фалшивите новини са основният инструмент на хибридните войни. Едва ли ще е пресилено, ако кажем, че с фалшивите новини вече се убиват хора, каетгоричен бе Николов.

Свидетели сме как в социалните медии се вихри безконтролна търговия с влияние, компромати и внушения. Конвенционалните медии са принудени да реализират своята дейност в една фрагментирана, крайно замърсена среда, изпълнена с множество нелоялни практики. В същото време репортерите на тези издания са на първа линия в борбата с фалшивите новини. Като журналист и издател с дългогодишна  практика откровено мога да заявя , че издателската дейност отдавна не е бизнес, а социална мисия, посочи Димитър Николов.

От трибуната на народното събрание той припомни, че в условията на COVID обстановка големи региони като Варна и Шумен останаха без периодични печатни издания.

И че докато лицемерно спекулираме със свободата на словото, то сериозната, авторска журналистика е на път да изчезне напълно от медийната среда.

В онлайн пространството продължават да се роят анонимни информационни адреси, които ни облъчват с дезинформация и фалшиви новини. От техните официални страници трудно може да се установи кой упражнява редакционната политика и кой икономически субект стои зад медията. С измененията в Закона за задължително депозиране на печатни и други произведения бе уредено създаването към Министерството на културата на Публичен регистър на доставчиците и рзпространителите на медийни услуги. Това е безспорно една от мерките, която имаше за цел създаването на  устойчив и работещ регламент в медийния сектор, припомни Димитър Николов.

44 проверки на доставчици на медийни услуги са извършени през 2020 г., наложени са 23 акта за административни нарушения, стана ясно от отговора на Велислав Минеков. Служебният министър благодари на Димитър Николов за това, че темата е влязла в дневния ред на парламентарния контрол и заяви, че фалшивите новини и техните разпространители ще бъдат преследвани навсякъде.

Източник: veliko-tarnovo.net

НОВИНИ ПО РЕГИОНИ

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!