BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Делта вариантът на COVID-19 превзе Великотърновска област, 84 процента от болничните легла са заети, има криза за медици

Областният щаб препоръча да бъдат отложени всички масови мероприятия

ЧЕТИРИКРАТНО Е УВЕЛИЧЕНА ЗАБОЛЕВАЕМОСТТА ОТ КОРОНАВИРУС ВЪВ ВЕЛИКОТЪРНОВСКА ОБЛАСТ ТАЗИ СЕДМИЦА СПРЯМО ПРЕДХОДНАТА. Това стана ясно по време на заседание на Областния кризисен щаб за борба с COVID-19. Регионът ни е в челната тройка у нас по брой инфектирани на 14-дневна база и стойността възлиза на 246,4 диагностицирани на 100 000 души население. По думите на директора на РЗИ в старата столица д-р Евгения Недева, е възможно да влезем в червената зона до дни, а разпространението на болестта е както дифузно, така и чрез семейни огнища на заразата. Тя посочи, че преобладава Дела вариантът  и се разболяват основно хора в трудоспособна възраст.

Ситуацията в региона се усложнява, болниците се подготвят за голям наплив от пациенти. Към момента от общо разкритите в местни лечебни заведения  143 легла, 121 са заети. Най-много болни има в общините Велико Търново, Горна Оряховица и Павликени.

„За момента болниците се справят, с цената на огромни усилия от тяхна страна. Подготвят се за усложняване на ситуация, персоналът навсякъде е проблем. Няма от къде да внесем лекари и медицински сестри, единственото спасение е да бъдем отговорни“, призова д-р Недева. Шефката на РЗИ обобщи, че на база на епидемиологичните проучвания може да се стигне до извода, че най-често биват диагностицирани лица, работещи и живеещи в чужбина, които се прибират в страната, както и пребивавали в страни с повишен брой заболели или по Черноморието.

ТЯ СЪОБЩИ, ЧЕ ЕДВА 30 ПРОЦЕНТА ОТ НАСЕЛЕНИЕТО В ОБЛАСТТА ИМА НЯКАКЪВ ИМУНИТЕТ СРЕЩУ COVID-19, придобит чрез преболедуване или имунизация. По брой поставени дози сме на 12 място у нас, а спрямо завършен имунизационен цикъл – на 11-то.

За да се възпре разпространението на инфекцията, от три седмици насам текат засилени проверки по спазване на противодепидемичните мерки, увери губернаторът инж. Георги Гугучков. Те се реализират при съвместните усилия на РЗИ, Областна дирекция за безопасност на храните, Инспекция по труда и ОД МВР Велико Търново.  За момента обаче няма нито един санкциониран, издадени са само препоръки и предписания.

„ИЗЛИЗАМЕ С ДВЕ РЕШЕНИЯ  – ПРОДЪЛЖАВАМЕ С ПРОВЕРКИТЕ В РАЗЛИЧНИ ОБЕКТИ, ГРАДСКИЯ ТРАНСПОРТ И Т.Н. И ПРИЗОВАВАМЕ ВСИЧКИ КМЕТОВЕ НА ОБЩИНИ да преценят, и ако е възможно, да отложат планираните масови мероприятия. Общините имат опит от предните вълни по какъв начин да достигнат до хората и да се намалят социалните контакти“, заяви инж. Гугучков.

Той допълни, че се апелира и към личните лекари за още по-усилени дейности по имунизация на пациентите им. Необходимостта от това е голяма, предвид фактът, че 90 процента от хоспитализираните в болници в региона са неваксинирани.

„Големият удар е насочен към лечебните заведения. Знаете какво беше през зимата и какво стана в болниците, принудиха се да откриват допълнителни легла за заразени. Това оказва влияние върху плановия прием и т.н. Всички ние ръкопляскахме да благодарим на лекарите, но голяма част от нас проявяват лицемерие, защото има условия за ваксиниране, а не го правят и не спазват мерките“, коментира губернаторът.

ЛОКАЛНИ МЕРКИ НЯМА ДА БЪДАТ ВЪВЕЖДАНИ ЗА СЕГА.

„Няма да се пристъпи към намаляване на капацитета на заведенията от 50 на 30 процента, защото няма такава заповед на национално ниво. Не са ясни компенсациите за бизнеса при въвеждането на такива ограничения“, допълни д-р Недева.

До момента общо 10 450 души в региона са били диагностицирани, а активните случая са близо 600. Поставени са над 57 000 дози ваксини, от които 190 на деца.

Галина ГЕОРГИЕВА

Снимка: авторката

Източник: Вестник Борба

НОВИНИ ПО РЕГИОНИ

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!