BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

ДГС Горна Оряховица подарява фиданки по случай „Седмица на гората“

IMG

По случай тазгодишното отбелязване на професионалния празник на лесовъдите, горските служители и работници – „Седмица на гората“, Държавно горско стопанство Горна Оряховица предоставя безвъзмездно семенищни широколистни фиданки. Инициативата ще се проведе на 6 април 2022 г. в гр. Горна Оряховица на площад „Георги Измирлиев“. Фиданките ще се раздават от 11:00 до 13:00 часа, като всеки желаещ може да вземе такава и да я засади в двора си или на друго подходящо място. Дръвчетата са от видовете летен дъб, червен дъб, космат дъб и акация и са произведени в горски разсадник „Джулюница“. От горското стопанство приканват всеки любител на българската гора и природата да се включи в инициативата.

Идеята за „Седмица на гората“ възниква в началото на 20-ти век, като „празник на залесяването“. Тя се заражда в следствие на острата нужда от масово залесяване на изсечените по онова време български гори и оголени хълмове, предизвикващи чести наводнения. Лесовъдите от всички райони на страната се нагърбват с разяснителна дейност за значението на горите и залесяването и с течение на времето празникът се разрастваи популяризира сред населението. С поглед към корените на „Седмица на гората“ и първоначалната идея на празника, лесовъдите от ДГС Горна Оряховица организират Ден на отворените врати за ученици в горски разсадник „Джулюница“. На 11 април 2022 г. ученици от СУ “Вичо Грънчаров” – град Горна Оряховица ще посетят разсадника, където лесовъдите ще им разкажат как се възобновява гората и ще им покажат как отглеждат младите фиданки в разсадника. Празникът ще продължи с образователни игри на открито, чиято цел е да събудят интереса на подрастващите към опазването на гората и природата.

Източник: veliko-tarnovo.net

НОВИНИ ПО РЕГИОНИ

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!