BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Даниел Панов с остър коментар пред Кирил Петков: „Има необяснимо отношение към общините, нужна е добрата комуникация на правителството с местната власт“

DP-PM-02.

Два от проблемите на общините спешно да бъдат разгледани от правителството и трябва да намерят място в актуализацията на бюджета. Това заяви председателят на УС на НСОРБ и кмет на Велико Търново Даниел Панов при разговора си с министър-председателя Кирил Петков, който бе на посещение в Старата столица. Пред медиите Панов бе категоричен: „Има някакво отношение към местната власт, за което не знам каква е причината. Нужна е добрата комуникация между правителството и общините“.

Първият въпрос, поставен от Даниел Панов пред Кирил Петков, касае дълго отлаганото решение за компенсиране на общините във връзка с поскъпването на енергоизточниците. Преговори с МФ от началото на 2022 г., НСОРБ е изготвило подробен разчет за отражението на новите сметки за енергия върху бюджетите на общините. Тези разходи ще надхвърлят с 90 млн. лв. сметките на общините от 2021 г. За местната власт проблемът е особено важен, тъй като обхваща не само уличното осветление, но и отоплението в детски заведения, училища, социални услуги, старчески домове и пенсионерски клубове и др. Още в началото на есента общините ще усетят остър недостиг на средства, предупреди Панов.

Вторият, но не по важност проблем, е свързан с възнагражденията в администрациите на общините. Липсата на адекватни заплати не позволява да бъдат задържани качествени специалисти в областта на строителството, архитектурата, информационните технологии, киберсигурността и в редица други направления. Заплатите в общинските администрации са три пъти по-малки спрямо тези в министерствата и бизнеса. В бюджета за 2022 г. са налични 297 млн. лв. за „Ефективно управление и оптимизация на публичния сектор“ и настояването на общините е те да бъдат разпределени не само в държавните структури. От 107 000 държавни служители, малко над 26 000 работят в общините, затова НСОРБ предлага 1/3 от средствата по това перо на бюджета, да бъдат насочени към общините – за ефективно управление, а това да бъде ясно дефинирано в актуализацията. Общинските служители предоставят 2/3 от публичните услуги в страната.

НСОРБ настоява средствата за делегираната от държавата дейност „Общинска администрация“ да бъдат увеличени поне с 30,3 млн. лв. Само така общините ще могат да развиват експертен капацитет, включително и за новите функции, свързани с енергиен мениджмънт и ефективно използване на финансови инструменти.

Най-важният въпрос, поставен от председателя на НСОРБ Даниел Панов пред Кирил Петков е комуникацията с местната власт. Панов подчерта, че се усеща негативно отношение към общините и то рефлектира върху възможността оперативно да бъдат решавани въпроси, които не търпят отлагане. Темата беше повдигната в рамките на дискусията по време на Общото събрание на НСОРБ миналата седмица, тогава министър-председателят заяви, че не дели кметовете на „наши и ваши“ и е готов да работи съвместно с тях. Той пое ангажимент на 28 юни да бъде проведена работна среща с УС на НСОРБ, на която да бъдат дискутирани възможните реални стъпки към финансова децентрализация на общините.

Източник: veliko-tarnovo.net

НОВИНИ ПО РЕГИОНИ

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!