BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Горан Благоев: Нужна ни е стабилна средна класа, еманципирана от задкулисието и олигархията

WhatsApp Image 2021-11-09 at 14.08.01

Българската олигархия беше зачената с куфарчетата на Държавна сигурност, Закон за лустрацията ще пресече нейните корени, каза във Велико Търново кандидатът на десницата

Като телевизионен журналист и публицист, и човек, който три десетилетия, всяка година на 22 септември е излъчвал от Велико Търново тържествата за Независимостта по БНТ, поднасям комплимент към търновската общественост за това, което през 90-те години беше направено – възстановяване честването на този много важен и знаков празник. Независимостта е ключово събитие в историята на всяка нация.

Това каза при посещението си в старата столица кандидатът за президент от Национално обединение на десницата Горан Благоев. По думите му единствените две събития, които и във времето на тяхното случване са ни обединявали, и сега, при тяхното честване, са Съединението и Независимостта.

Пред репортери във Велико Търново публицистът, историк и родолюбец Горан Благоев каза още: „Българската олигархия беше зачената с куфарчетата на Държавна сигурност, в момента имаме крупни, олигарси и от ляво, и от така нареченото дясно, и генезата на техния бизнес е точно, благодарение на родствени връзки с ДС. Трябва да пресечем тези зависимости, защото ги виждаме като следствие, дори и в енергийната криза, която ни е завладяла, защото България продължава да е зависима единствено и само от доставките на руския газ“.

По думите на Благоев трябва веднъж и завинаги да прочетем своята история, защото иначе оставаме в тези нейни зависимости: „За 30 години те превърнаха демокрацията, която всички ние чакахме, в един фасаден параван. Всичко от 89-та година насам беше манипулирано и дирижирано от структурите на ДС. Някой ще каже, че говоренето за Държавна сигурност, 30 години след 1989-та е само една фиксация. Но съвсем не е така, защото хората на бившата ДС ги виждаме във всички сфери на обществения живот“.

Като пример Горан Благоев даде факта, че 27 агенти са в Инициативният комитет на сегашния президент Румен Радев: „Питам – дали държавният глава, по този начин, не се опитва да легитимира тези бивши агенти на Държавна сигурност. Дали не вървим към реставрация и към връщане на най-тъмните моменти от 90-те години“.

Според Горан Благоев, дори и закъснял, Закон за лустрацията, какъвто предлага Национално обединение на десницата, е необходим, защото има за цел, не само да предотврати присъствието на бившите агенти по всички ръководни постове в обществения живот, но и да пресече корените на българската олигархия. Като държавен глава, той категорично би подкрепил такъв закон, коментира кандидатът за президент на десницата.

Горан Благоев, за когото в неделя може да гласуваме с номер 7 в интегралната бюлетина, каза още: „Не искам да бъда „адвокат на бедните“, както се афишира Румен Радев – аз искам да бъда президент на благоденстващи и проспериращи българи, защото е изключително важно едно общество да има стабилна средна класа, еманципирана от задкулисието и олигархията“.

20211104_100253

Източник: veliko-tarnovo.net

НОВИНИ ПО РЕГИОНИ

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!