BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Във Велико Търново заработи първата COVID зона за безплатни лекарства и прегледи

В МЕДИЦИНСКИЯ ЦЕНТЪР ЗА РЕХАБИЛИТАЦИЯ И СПОРТНА МЕДИЦИНА В СТАРАТА СТОЛИЦА БЕ РАЗКРИТА ПЪРВАТА ЗА ВЕЛИКОТЪРНОВСКА ОБЛАСТ COVID ЗОНА за безплатни консултации и медикаменти за домашно лечение. В звеното са на разположение двама лекари, които ще приемат пациенти всеки делничен ден от 16:30 до 20:30 часа. В сектора ще се извършват прегледи на лица със симптоми на инфекцията, без да се налага направление от джипи.

По преценка на лекарите на пациентите ще се правят лабораторни изследвания, рентгенова снимка, а след консултацията ще се издава електронна рецепта. Хората ще получават безплатните лекарствата от всяка аптека, която има сключен договор със Здравната каса. В обхвата на медикаментите подадат 18 препарата, разпределени в три групи – антибиотици, кортикостероиди и за разреждане на кръвта.

Фармацевти уточняват, че задължително условие е предписаните лекарства да бъдат взети от една аптека. Това обаче създава трудности за пациентите, тъй като в много от обектите за медикаменти липсват някои от артикулите и се налага разхождане до няколко, за да се снабдят с всички накуп.

Безплатните медикаменти ще се отпускат само за лица, които са здравноосигурени.

Целта на COVID зоната е да се намали натискът върху личните лекари и болничната помощ. Великотърновска област досега бе една от малкото в страната, в която нямаше COVID зона поради липса на желаещи медицински специалисти, които да работят в такъв сектор.

Към сряда хоспитализираните инфектирани в областта са 213, а в домашни условия се лекуват 800 лица.

Галина ГЕОРГИЕВА

Източник: Вестник Борба

НОВИНИ ПО РЕГИОНИ

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!