BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Всичко, което трябва да знаете за вендинг машините

IMG_2152

За времето от първия автомат за продажба на светена вода в египетските храмове, изобретен от Хирон, до днес вендингът е претърпял огромно развитие, щом към стотиците видове вендинг машини се прибави и най-новата – за NFT във финансовите квартали на Ню Йорк. Измислени отдавна, популярността на вендинг машините сега е много голяма заради предимствата, които осигуряват на съвременния динамичен живот.

Какво представлява вендингът?

Преведена от английски език, думата „вендинг” означава „продажба, продавам” стоки, както и услуги чрез специални устройства.

Най-разпространените видове вендинг машини са за продажба на кафе, чай и др. топли напитки, вода и студени напитки, на дребни стоки и на пакетирани храни. Може да ги откриете и още под формата на игрални автомати, платежни терминали и др.

Най-развит е вендинг бизнесът в Япония, където на един автомат се падат около 20 души, докато, за сравнение, в България те са около 2000. У нас повечето машини продават кафе или извършват услуги за заплащане на сметки, а на Запад от машина може да си купите дори алкохол и техника.

Какви основни видове вендинг машини се използват?

Мнозина смятат, че бъдещето е в търговията с машини и че магазини като днешните ще бъдат заменени изцяло с електронна търговия, както и с вендинг.

Новите разработки на автомати всяка година продължават. Появяват се постоянно актуални и модернизирани функции, заместващи човека. Типичен пример е онлайн консултацията.

Съществуващите днес автомати са основно 4 типа:

За продажба на храна

Разнообразието на тези вендинг машини е много голямо. От тях можете да си закупите вафли, чипс, закуски, шоколад, пуканки, сладолед, прясно приготвени ястия и др. Удобни са за ползване, ако се храните в офиса.

За продажба на стоки

Стоките, които предлагат автоматите, също са различни – продукти за лична хигиена, лекарства без рецепта, чадъри, вратовръзки и др., като в много от случаите цените им се конкурират с тези в магазините.

За предоставяне на услуги

Към тях се отнасят платежни терминали, машини за маникюр, за фотографски услуги, банкомати и др.

Игрални автомати

Сред тях са караоке машините, слот машините в казината, машините с играчки и т.н.

Къде се инсталират вендинг машините?

Успешният вендинг много зависи от местоположението, на което се инсталират автоматите. Обикновено се търсят такива локации, където има наплив на повече хора. Атрактивни места за вендинг са:

  • чакални на жп гари, летища и автогари;
  • образователни институции като училища и университети;
  • офиси и административни учреждения;
  • обекти с търговска цел и развлекателни центрове;
  • спортни комплекси.

В големите градове най-често в услуга на туристите се монтират автомати, от които можете да се свържете чрез натискане на бутони за видео или аудио с реален консултант, за да получите помощ по интересуващ ви въпрос.

Много често вендинг машини биват поставени и направо на улицата, като в този случай се търси качествено оборудване, както и антивандална защита.

На какво дължат популярността си вендинг машините?

Закупуването на продукт от машина или ползването на някаква услуга има редица предимства. Вендинг машините предоставят различни възможности:

  • Позволяват задоволяване на непосредствена нужда в движение и спестяват време;
  • Придобиването на продукта не става в присъствието на други хора;
  • Пазаруването от тях е лесно;
  • Предоставят продукти и услуги 24 часа в денонощието.

Ако решите да стартирате бизнес с вендинг, това не изисква големи усилия.

Какво е нужно за започване на бизнес с вендинг?

Винаги е по-лесно да започнете бизнес с вендинг машини, отколкото да отваряте собствен магазин. Трябва само да спазите следните стъпки:

Определете нишата си

Търсете нещо ново, което да привлече определена таргет аудитория. Имайте предвид големината на населеното място, какво е търсенето и цените на конкурентите.

Разработете проект

Бизнес планът ви трябва да включва подробни изчисления за цена на устройството, разходи за стоки, месечни приходи, ремонт и др.

Регистрирайте бизнеса

Регистрацията на вендинга обикновено е като едноличен търговец. След като съберете документите, трябва да кандидатствате с вашия бизнес в местната данъчна служба.

Купете машина и стоки

Ако градът ви е малък, ще се наложи да поръчате автомата в друг град, а при закупуване на стоката е добре да се спрете на оферти на едро.

Инсталирайте на подходящо място

Бъдещата ви печалба много зависи от местоположението на машината. Мястото трябва да бъде достъпно за повече хора. След като сключите договор за наем, може да инсталирате автомата си, като не забравяте да го свържете с електрическото захранване.

Наемете персонал за поддръжка

Трябва ви квалифициран служител за обслужване, особено ако разполагате с повече устройства. Управлението на много автомати може да бъде и онлайн, така че да контролирате и да откривате възможни проблеми от разстояние.

За да бъде успешен вендинг бизнесът ви, изберете машина с атрактивен вид. Нека бъде и лесна за използване, и с уникални характеристики, като съобразите и категорията на продуктите с очакваните клиенти.

Тенденцията за развитие на вендинга е все по-широко използване на машините не само за топли напитки и храна. По света има и такива, които мерят кръвното налягане, продават риболовна стръв, цветя, ваучери и др. В развитите страни плащането вече е възможно и чрез кредитни карти.

Повечето от предприемачите оценяват високо основното предимство на вендинг машините – липсата на постоянно нает продавач. Затова автоматизираната търговия предстои да се развива още в близко бъдеще, а ние като клиенти да се възползваме максимално от продаващите машини.

Източник: veliko-tarnovo.net

НОВИНИ ПО РЕГИОНИ

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!