BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Велико Търново ще чества Богоявление и рождението на Христо Ботев

B

Велико Търново ще спази традицията и ще отбележи големия християнски празник Богоявление с пускане на Христовия кръст във водите на р. Янтра.

Йордановден е сред най-старите и почитани празници, символизира покръстването на Исус Христос в река Йордан от св. Йоан Кръстител, както и вълшебната и целебна сила на водата.

Празникът ще започне със Света литургия и тържествен водосвет в Катедралния храм „Рождество Богородично“. Службата е от 9:00 ч. навръх 6 януари.

В 10:30 ч. от катедралната църква ще потегли литийно шествие, което ще спре пред площад „Цар Асен I” пред Царевец за благославяне на бойното знаме на НВУ „Васил Левски“ и след това ще продължи до кв. „Асенов“.

В 11:15 ч. на Владишкия мост и в подножието му ще се проведе ритуалът по пускане и изваждане на Христовия кръст от р. Янтра.

6 януари е рождената дата на големия български поет и революционер Христо Ботев – навършват се 174 години от рождението му. В 9:30 ч. пред паметника на бележития възрожденец ще се състои военен ритуал по поднасяне на венци и цветя, ще прозвучи българският национален химн.

Източник: veliko-tarnovo.net

НОВИНИ ПО РЕГИОНИ

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!