BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Велико Търново чества 836 години от въстанието на Петър и Асен

D5-1

Възстановяването на Българското царство и 836 години от въстанието на братята Петър и Асен бяха чествани във Велико Търново. Годишнината от знаковото за цялата българска история събитие съвпада и с големия християнски празник Димитровден, а именно св. Димитър Солунски е покровител на въстанието, обявено на 26 октомври 1185 година.

Честването започна с празнична литургия, отслужена в църквата „Успение Богородично“ в кв. „Асенов“. В подножието на Царевец се проведе литийно шествие с иконата на светеца, започнало от малката черква и продължило до историческия храм „Св. Димитър Солунски“, където е обявено въстанието. В двора на църквата бе отслужен благослов, раздаден бе и курбан.

В словото си заместник-кметът на Велико Търново Снежана Данева-Иванова припомни за събитията отпреди 836 години и подчерта, че историята трябва да се знае, а младите хора и децата трябва да познават бележитите българи и знаковите моменти от миналото.

3 (53)

„Църквата „Свети Димитър Солунски“ е сред най-сакралните места във Велико Търново. От там започва славният период на Второто българско царство и династията на Асеневци, а Търновград е обявен за столица. Въстанието на Петър и Асен успява – с вяра в Бога и обединен, българският народ побеждава великата империя и извоюва свободата си“, каза Снежана Данева-Иванова. Тя подчерта, че единството на народа около кауза е нужно и днес.

Поздрав бе отправен към строителите по случай техния професионален празник, архитектите, инженерите, конструкторите.

Финал на честванията е прожекция на аудио-визуалния спектакъл „Царевград Търнов – звук и светлина“, която ще бъде излъчена в 19,00 ч. днес и ще се наблюдава от площада пред крепостта Царевец, носещ името на цар Асен.

Източник: veliko-tarnovo.net

НОВИНИ ПО РЕГИОНИ

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!