BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Велико Търново празнува с пъстра програма 22 март

Z1

След две години пауза заради пандемията Велико Търново ще отбележи подобаващо своя празник – 22 март. Денят на Старата столица бележи паметната победа на цар Иван Асен II в битката при Клокотница и последвалия възход на Второто българско царство. Пъстрата празнична програма включва тържествени ритуали, голямо общоградско шествие, концерти, тържествена сесия, откриване на голяма изложба, голямо хоро, както и прожекция на аудио-визуалния спектакъл „Царевград Търнов – звук и светлина“, съчетана с ефектни фойерверки.

По традиция отбелязването на 22 март започва още в ранни зори – в 7:30 ч. е началото на Светата литургия в черквата „Свети Четиридесет мъченици“.

В 9:00 ч. в двора на храма ще бъдат поднесени цветя на гроба на цар Калоян, ще бъде извършен водосвет, отслужен ще бъде благослов.

В 9:45 ч. е началото на празничното общоградско шествие, посветено и на благодетелите на Велико Търново – то ще започне от църквата „Свети Четиридесет мъченици“ и ще продължи до сградата на Общината.

В 10:30 ч. там ще бъде проведен ритуалът за издигане на знамето на старопрестолния град, а кметът Даниел Панов ще произнесе своето празнично слово. Веднага след това великотърновският митрополит Григорий ще отслужи благослов.

В 11:00 ч. в сградата на Музикално-драматичния театър „Константин Кисимов“ ще бъде проведена тържествената сесия на Великотърновски общински съвет.

В 12:00 ч. в обновената Художествена галерия „Борис Денев“ ще бъде открита голямата изложба „Завръщане към Велико Търново“.

Първата концертна програма започва в 11:00 ч. пред сградата на Общината с изпълненията на Професионален фолклорен ансамбъл „Искра“ и голямо хоро. В 12:00 ч. на сцената ще излязат талантите от „Джуниър бенд“ към СУ „Емилиян Станев“, а в 13:00 ч. – Дара.

Големият празничен концерт „Ние, българите“ на Ансамбъл „Чинари“ започва в 18:30 ч. в Двореца на културата и спорта „Васил Левски“.

Финал на програмата е прожекцията на аудио-визуалния спектакъл „Царевград Търнов  звук и светлина“, съчетана с атрактивни фойерверки. Началото й е в 20:30 ч.

За да удобство на посетителите на концерта в Спортната зала, както и на всички желаещи да наблюдават спектакъла на Царевец, Община Велико Търново осигурява безплатни автобуси. Началната им спирка ще е на улица „Краков“ –  пред ДКС „Васил Левски“. Автобусите ще потеглят след края на изпълненията на „Чинари“ и ще пътуват до площад „Цар Асен I”.

Със заповед на кмета Даниел Панов 22 март е обявен за неучебен ден за учениците от Велико Търново и общината.

Източник: veliko-tarnovo.net

НОВИНИ ПО РЕГИОНИ

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!