BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Великотърновски окръжен съд награди победителите в конкурса за есе на тема „Свободата на личността“

DSC_0916m

Окръжен съд – Велико Търново излъчи две първи места от конкурса за есе на тема „Свободата на личността – права, отговорности и морал“. На официална церемония в Зала 9 в Съдебната палата своите грамоти и награди получиха  Рая Йорданова – ученичка в 9 клас на СУ „Емилиян Станев“, и Мерт Мюмюнов – ученик в 8 клас на СУ „Вела Благоева“. Творбите на двамата участници, освен че отговарят  на посочените в регламента критерии – тематична свързаност, последователност и логика на изложението, и използване на богат езиков речник, се отличават и със задълбочени познания на текстовете на древните философи, свързани с идеята за свободата на личността.

Наградите на победителите бяха връчени от административния ръководител – председател на съда съдия Теодорина Димитрова и от зам.- председателя – съдия Ивелина Солакова. В края на церемонията учениците облякоха съдийски тоги и си направиха снимка за спомен от съдебната зала.

Гимназистите бяха водени от своите учители – г-жа Мелина Попова и г-н Ердинч Илхан, които получиха от ръководството на съда благодарствени грамоти за насърчаването на учениците да участват в конкурса.

„Благодаря Ви, че насърчавате своите ученици да участват в подобни конкурси, че развивате тяхното желание за успех и не на последно място, че възпитавате и утвърждавате моралните ценности и правните норми в младото поколение“, се обърна съдия Димитрова към преподавателите.

Конкурсът бе обявен от Окръжен съд – Велико Търново в края на месец април, а събирането на творби продължи до 10 юни включително. През този период учениците от 8 до 12 клас от великотърновските училища имаха възможност да размишляват за измеренията на свободата в днешния ни свят; правата, които притежава свободният човек; и задълженията, които носи свободата след себе си. Инициативата се осъществява като част от образователната програма „Съдебната власт – информиран избор и гражданско доверие. Отворени съдилища и прокуратури”. Програмата се реализира по силата на подписано споразумение между Висшия съдебен съвет и Министерство на образованието и науката.

Източник: veliko-tarnovo.net

НОВИНИ ПО РЕГИОНИ

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!