BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Болницата в Павликени в ковид-вълната: Рекордни сметки за ток и притеснения за основни медикаменти

8

Рекордни сметки за ток и горива са сред най-големите проблеми пред болниците в България, независимо дали са държавни или общински. Със същите трудности се сблъсква и Многопрофилната болница за активно лечение в Павликени – последната й сметка за електроенергия е цели 44 000 лева, а фактурата идва в разгара на петата ковид-вълна. 33 000 лева пък е сметката за лекарствата и консумативи.

Това стана ясно по време на работна среща между народния представител от ГЕРБ-СДС и бивш министър на здравеопазването проф. д-р Костадин Ангелов и директора на общинската болница д-р Ренета Кръстева. Освен с рекордните сметки за ток, тя се сблъсква и с трудности в набавянето на основни медикаменти – кортикостероиди и разширяващи кръвоносните съдове нискомолекулярни хепарини. Доскоро са помагали парите за общински болници в отдалечени или слабонаселени райони.

„Неведнъж поставихме въпроса за нуждата от компенсации за общини, за болници, училища и детски градини, ясли, социални услуги, които да поемат на 100% разходите за увеличените електроенергия и горива. Чуваемост от управляващото мнозинство обаче няма“, посочи проф. Ангелов. На последното заседание на Комисията по енергетика в Народното събрание управляващите отхвърлиха предложението на ГЕРБ-СДС за компенсации.

„Никой в сегашното ръководство на здравното министерство не мисли за болниците, а всичко ще се отрази на гърба на лекарите и сестрите“, коментират медици в Павликени.

Общинската лечебница успява да се справи с вълната и да се грижи както за болните от ковид, така и за останалите пациенти. Благодарение на доброто ръководство в здравното заведение има две лаборатории, както и съвременно оборудване – 16-срезов скенер. Ремонтите на част от помещенията са направени със собствени средства, така е подобрена и кислородната инсталация. Последното дори привлякло вниманието на ДАНС, чиято проверка се интересувала защо е направен ремонт на системата за осигуряване на кислород на пациентите, които се нуждаят от подобна терапия..

Източник: veliko-tarnovo.net

НОВИНИ ПО РЕГИОНИ

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!