BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

БОЖАНКОВ СИГНАЛИЗИРА КОМИСИЯТА ПО РЕВИЗИЯ В ПАРЛАМЕНТА ЗА КАЗУСА С ДЕЗИНФЕКТАНТИТЕ

untitled-230

Народният представител от „БСП За България” Явор Божанков сигнализира временната парламентарна Комисия  по ревизия за казусa с дезинфектантите на известна търновска фирма и поръчките на хирургически маски, всички възложени без обществена поръчка.

След като от два излъчени репортажа по БНР става ясно, че близо 2.1 млн. лева е платила държавата, с цел осигуряване на противоепидемичните мерки  по време на парламентарните избори, проведени на 04.04.2021г., народният представител от 4-ти МИР сигнализира редица институции, в това число и Главния прокурор. От цитираните репортажи се разбира, че Министерство на здравеопазването е сключило общо 9 /девет/договора по Закона за извънредното положение на обща стойност 2 096 134,80 лв. с ДДС.

Според журналистическо разследване поръчка за хирургични маски е направена с производителя „Интекстред“ – Пазарджик – 1 960 000 маски за 6,2 ст. без ДДС бройката или 23 500 лв. по-скъпо за тези маски без ДДС, или сумарно над 26 хиляди лева над най-ниската предложена цена за хирургични маски за избирателите и членовете на изборни комисии. Пазарджишката фирма печели още една от позициите – за доставка на 400 000 маски от по-високия клас на защита FFP2. Цената, договорена със Здравното министерство, е 95 стотинки без ДДС за бройка или договор с крайна цена 456 000 лева. Проверка в интернет магазина на фирмата показва, че същите маски се продават по 83 стотинки за бройка без ДДС или разлика от 48 хиляди лева без ДДС.

Тъй като информацията относно сключените договори, поражда съмнения относно критерият, по който са договаряни условията и са избирани доставчиците, Божанков смята, че е нужно и временната парламентарна комисия по Ревизия да провери случая.

„ Считам за наложително да се проверят всички възложени договори по закона за извънредното положение, за да се установи има ли извършени нарушения при разходването на държавни средства и виновните, ако има такива, да понесат своята отговорност ”, коментира Божанков.

 

 

 

Източник: veliko-tarnovo.net

НОВИНИ ПО РЕГИОНИ

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!