BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Археологът проф. Хитко Вачев, кандидат от листата на ГЕРБ-СДС: „Велико Търново, Лясковец и Горна Оряховица имат условия за уникален туристически продукт“

  • Проф. Вачев, вие сте свързан не само с областния град Велико Търново, но и със съседните населени места, най-малкото защото сте роден в Горна Оряховица. Как според вас трите града заедно с Лясковец могат да се обединят в общ туристически продукт на база културно-историческото ни наследство?
  • На първо място, искам да отбележа, че в границите на България няма такава уникална селищна агломерация от три града, разположени в близост един до друг. И уникалността произтича от факта, че всеки от тези градове има индивидуален облик, различен от този на останалите. И струва ми се, това е ключът към общия туристически продукт на база културно-историческо наследство. Не бива при представянето на културно-историческото ни наследство да се движим в една и съща схема – крепост, музей, занаяти и т.н. Велико Търново е средновековна столица, историческа столица на България и акцентът, естествено, ще бъде върху това. Горна Оряховица на базата на последните значими археологически проучвания се оказва, че е своеобразен център на най-близките съюзници на средновековните българи – куманите. Същевременно този град има един уникален празник, свързан с кулинарията, а именно Празника на горнооряховския суджук. А с този продукт градът става известен не само в България, но и зад граница. По идентичен начин Лясковец е известен със своите градинари, които векове наред трасират международни връзки. Това е пътят – да търсим баланс между материалното и нематериалното културно наследство, което ще ни позволи да създадем един уникален туристически продукт.
  • Какво й липсва на старата столица, за да бъде напълно припозната и като историческа и духовна столица на България?
  • Факт е, че постигнахме с общи усилия нещо много голямо, а именно – обявяването на Велико Търново за историческа и духовна столица на България. И не бива да спираме дотук. И целите ни като следваща стъпка трябва да бъдат големи. Ще си позволя да анонсирам нещо, от което Велико Търново ще придобие още по-голяма тежест не само в националните ни граници, но и извън тях. По отношение на паметниците под егидата на ЮНЕСКО има една много интересна категория – тя се нарича културен пейзаж. Накратко – става дума за хармония между природни дадености и неща, свързани с човешката дейност. Не е нужно да обяснявам, че Велико Търново с фантастичните извивки на меандрите на р. Янтра, скалните откоси, великолепния хълмист релеф, върху който сякаш божествената ръка е изваяла дворци, катедрални църкви, манастири, блестящи образци на възрожденската архитектура, отговаря на критериите за придобиването на една такава категория. И вратата за постигането й е широко отворена. Ако се обединим всички, които обичаме този град, можем да го постигнем – Велико Търново да получи егидата на ЮНЕСКО като културен пейзаж.
  • Кои въпроси, касаещи археологията – вашата професия и страст, не бива да бъдат заобикаляни от следващия редовен парламент?
  • България е на трето място в Европа по брой на културните паметници, които в преобладаващата си част са обект на проучване с методите на археологията. И тук съвсем резонно стои въпросът за финансирането на археологическите проучвания. В последните години бе направено много в това отношение. Но трябват още и още средства. Науката археология се разви много интензивно в последно време на базата на интердисциплинарния подход в нея и използването на достиженията с други науки. А това вече е скъпо. И ако искаме да се гордеем не само с броя на паметниците, а и с постиженията в проучването им, е нужно още финансиране.
  • За кои обекти в региона е нужна спешна консервация и реставрация?
  • Ще бъда директен в отговора си. В Арбанаси има един великолепен паметник на църковната архитектура и живопис – храмът „Св. Димитър“. Към настоящия момент той не е социализиран, не са завършени реставрационните дейности в него. А в случая става дума за най-ранната църква в Арбанаси, за храм, който е бил митрополитска резиденция на най-голямата митрополия в българските земи през османския период – Търновската. И тази църква трябва да върне блясъка си и да бъде поредната перла в арбанашкия църковен ансамбъл.
  • Защо се включихте в листата на ГЕРБ-СДС?
  • В разказа „Мъжки времена“ на Николай Хайтов се казва: „Едно е да искаш, друго е да можеш, трето и четвърто е да го направиш“. А в листата влязох, защото знам, че това, което искам и мога, ще го направя с достойните хора от листата на ГЕРБ-СДС, на които имам пълно доверие.

Източник: Вестник Борба

НОВИНИ ПО РЕГИОНИ

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!