BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

60 дка старо сметище край Шереметя става швейцарска поляна

Три мощни компании готови да го рекултивират срещу 3 млн. лв.

БИВШЕТО СМЕТИЩЕ КРАЙ ШЕРЕМЕТЯ, НА КОЕТО ГОДИНИ НАРЕД СЕ ИЗХВЪРЛЯХА МЕСТНИТЕ ОТПАДЪЦИ, СЕ ПРЕВРЪЩА В ПОЛЯНА И КРАСИВА ГОРА, в която спокойно ще можем да се разхождаме и любуваме на природата. Община Велико Търново работи по един от най-интересните си проекти, които са пряко свързани с опазването на околната среда. Бившето сметище стана ненужно, след като през 2014 г. в съседство бе изградена нова регионална система за управление и оползотворяване на отпадъците на стойност 34 млн. лв.

Великотърновското кметство е обявило обществена поръчка за близо 3 млн. лв. с ДДС за рекултивиране на старото депо. То е с площ близо 60 дка и системно се запалва, а разливът на боклуците вече навлиза в посока Драгижево. Три мощни фирми са поканени за изпълнение на сложния проект. Това са „Главболгарстрой“, „Еко традекс груп“ – Хасково, на предприемача Величко Минев и „Маридел 2012“ – Етрополе. От Община В. Търново вече реализираха успешно няколко по-малки по мащаби подобни проекти в Дебелец и Килифарево.

БИВШЕТО ДЕПО ЩЕ ПОЛУЧИ ПОДПОРНА СТЕНА, ЗА ДА СЕ СПРЕ РАЗЛИВЪТ МУ, А ЦЕЛИЯТ ТЕРЕН ЩЕ БЪДЕ ИЗРАВНЕН И ЗАСИПАН С БЛИЗО ДВУМЕТРОВ ХУМУСЕН СЛОЙ. Боклуците пък ще бъдат отделени със специален изолиращ екран и дренаж. На две места са предвидени и газови кладенци, през които ще се извежда метанът от гниещите под земята отпадъци, за да не се запалват. Операцията завършва с полагане на трева и дървета, а след приключване на проекта по нищо няма да личи, че някога там е имало депо, на което години наред са изхвърляли боклуците на Триградието. Средствата ще покрият последващата поддръжка на растителността, като целият район ще напомня добре оформена швейцарска поляна.

С. МАРИНОВ

Източник: Вестник Борба

НОВИНИ ПО РЕГИОНИ

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!