BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

3596 безработни във Великотърновско, 92 фирми са одобрени по икономическите мерки 60/40

223 души започнали работа през април в условията на извънредно положение

БЕЗРАБОТИЦАТА ВЪВ ВЕЛИКО ТЪРНОВО, ЕЛЕНА И ЗЛАТАРИЦА Е СКОЧИЛА ТРИ ПЪТИ В УСЛОВИЯТА НА ИЗВЪНРЕДНАТА СИТУАЦИЯ, ДОВЕЛА ДО МНОЖЕСТВО ЗАТВОРЕНИ БИЗНЕСИ. Това сочат данни на Дирекция „Бюро по труда“ в болярския град, която покрива и двете малки общини – Елена и Златарица. Постъпилите на работа безработни през април, когато бе и пикът на икономическата криза, са 223-ма, сочат данните на ведомството. На първичния пазар, въпреки условията на ограничения, въведени с извънредното положение, са постъпили 179 безработни – от тях 62-ма с посредничеството на дирекцията. На субсидирани работни места по мерки, програми и схеми на Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси” на работа са устроени 44 безработни лица.

Новите електронни услуги и възможностите за дистанционна комуникация, т.нар. „скоростни канали” за работодатели и търсещи работа, въведени в Бюрото по труда от началото на извънредното положение, се очертават като причина за постигнатите резултати. Разпределението по сектори на икономиката на започналите работа на първичен пазар показва, че преработващата промишленост е била основният източник на нова заетост през месеца, следват търговията, транспортът и строителството.

ОБЩИЯТ БРОЙ НА БЕЗРАБОТНИТЕ В БЮРОТО ПО ТРУДА ПРЕЗ АПРИЛ Е 3596, КАТО СПРЯМО МАРТ РЕГИСТРИРАНИТЕ СА С 1169 ЛИЦА ПОВЕЧЕ, ИЛИ СЕ ОТЧИТА РЪСТ ОТ 48,2%.

Равнището на регистрираната безработица за региона на Дирекция „Бюро по труда” – Велико Търново, за последния месец е 7,5% при 8,9% за страната. По общини безработицата е както следва: Велико Търново – 6,4%, Елена – 15,6%, и Златарица – 21,6%.

Ръстът на новорегистрираните безработни през първите седмици след въвеждане на извънредното положение беше бързо овладян със старта на мярката 60/40, коментират от дирекцията. С одобрените до момента 92 заявления от работодатели ще се запази заетостта на 832 работници и служители.

С. МАРИНОВ

Източник: Вестник Борба

НОВИНИ ПО РЕГИОНИ

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!