BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Търновец сезира евродепутатите с над 40 писма за насилие по протестите

Кирил Маджаров призовава повече българи да потърсят подкрепа от ЕС и да не подминават безредиците

30-ГОДИШНИЯТ КИРИЛ МАДЖАРОВ ОТ ВЕЛИКО ТЪРНОВО Е ИЗПРАТИЛ НАД 40 ПИСМА ДО ЕВРОПЕЙСКИТЕ ДЕПУТАТИ, в които обяснява за случващото се по време на антиправителствените протести у нас. Боляринът живее от пет години във Великобритания, но се информира от медиите и живите излъчвания във Фейсбук на негови приятели за начина, по който сънародниците му изразяват недоволството си срещу властта, и методите, използвани от органите на реда, за да потушават страстите. Младият мъж бил отвратен от бруталното насилие над протестиращите и макар да е далеч от родината си, решил да не гледа безучастно и да направи, каквото е по силите му, за да привлече международното внимание към България.

Преди седмица Кирил изпратил депеши до евродепутати от различни партии и страни, включително и българските представители.

„Вярвам, че насилието, което се упражнява над протестиращите, противоречи на демокрацията и европейките ценности. Не симпатизирам на нито една партия, подкрепям недоволството на хората, но съм против провокаторите и пилеенето на храна по площадите и институциите. Не мога да подмина с лека ръка полицейски терор над хората, отишли да изразят мнението си. Има излишен натиск над тях и са жертва на унизителни действия“, заяви Маджаров.

ТЪРНОВЕЦЪТ ВЕЧЕ Е ПОЛУЧИЛ ДВА ОТГОВОРА НА СИГНАЛА СИ. Единият от тях гласял, че информацията ще бъде препратена на по-високо ниво, а вторият дошъл от Партията на зелените.

„Благодарим ви за имейла и за това, че насочихте вниманието ни към допълнителни подробности относно протестите за демокрация в България. През последните два месеца следяхме отблизо развитието на ситуацията във вашата страна. Като „Зелените“ в Европейския парламент ние напълно подкрепяме исканията на българския народ за спазване на демократичните принципи, върховенството на закона и за зачитане на основните права. Още през юли сигнализирахме за тези опасения до Европейската комисия и продължаваме да го правим чрез парламентарна работа. Убедени сме, че Европейският съюз трябва да реагира бързо, за да отговори на тревогите на своите граждани, особено когато тези опасения засягат основните права и ценности, на които се основава Европейският съюз“, съдържа част от съобщението от зелените евродепутати.

В отговора си те допълват, че категорично осъждат българското полицейско насилие, използвано в отговор на протестите, особено ескалацията в началото на септември.

30-ГОДИШНИЯТ МЪЖ ИЗРАЗИ НЕДОУМЕНИЕ ОТ ФАКТА, ЧЕ ЕП Е НАЯСНО С НАСИЛИЕТО И БЕЗРЕДИЦИТЕ И ВЪПРЕКИ ТОВА НЕ ПРЕДПРИЕМА НИЩО. Според него в общественото пространство има двоен стандарт по отношение на агресията. Посочи за пример САЩ, където след убийството на афроамериканеца Джордж Флойд се разрази огромна протестна вълна и целият свят заговори за случая, а след два месеца недоволство в България темата все още не е достатъчно популярна.

„Призовавам повече хора да направят същото като мен и да сезират европейските депутати. Отнема не повече от 10 минути, а координатите на въпросните лица лесно могат да бъдат открити. Може да изпратите сигнала си дори на български език, защото той е сред официалните езици в ЕС”, допълва Кирил.

Боляринът има своя транспортна фирма във Великобритания и макар вече да е поставил отлични основи на бъдещето си на Острова, твърди, че има намерение да се върне у нас, когато нещата се оправят. Той е убеден, че страната ни ще тръгне напред, когато управлението се поеме от млади и образовани хора.

Галина ГЕОРГИЕВА

Източник: Вестник Борба

НОВИНИ ПО РЕГИОНИ

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!