BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Спасиха 19-годишното момиче, което се натрови с лекарства, заради конкурс за красота

Пациентката била три дни в кома, а след събуждането й била консултирана от психиатър

19-ГОДИШНАТА ГОРНООРЯХОВКА, КОЯТО ОПИТА ДА СЕ САМОУБИЕ С ПРИЕМ НА ПРЕКОМЕРНО КОЛИЧЕСТВА ЛЕКАРСТВА, заради отказ от майка й да участва в конкурс за красота, се оказва един от най-тежките случаи на отравяния в МБАЛ „Св. Иван Рилски“. За злополучното решение на младата жена да сложи край на живота си, съобщи единствено „Борба“ миналия вторник. След седмица престой в стационара и приложено сериозно лечение, девойката успяла да се размине от фатален изход. Състоянието й обаче било много тежко – още при хоспитализирано била в токсична кома и с опасност за живота.

„Приехме момичето от Спешна помощ в състояние на безсъзнание на 7 септември около 23:30 часа. Беше неконтактно, не реагираше на болка, на повикване, с ниско кръвно налягане. От думите на придружаващите го близки станало ясно, че пациентката е изпила неопределено количество таблетки от групата на невролептиците и антидепресантите“, разказва доайенът на отделението анестезиологът д-р Емил Стоев.

Веднага в спасителните дейности се включила и д-р Виолета Пашова, която е единственият токсиколог в областта. Медиците се заели да правят стомашни промивки с активен въглен и вода и включили подаване на кислород. Назначена била форсирана диуреза – усилени вливания, за да се елиминират последиците от отравянето с лекарства на организма.

ОКОЛО 3 ДНИ 19-ГОДИШНАТА ЖЕНА ИЗКАРАЛА В ПЪЛНА КОМА, НО СЪС СТАБИЛНА СЪРДЕЧНА ДЕЙНОСТ, спонтанно дишане и стабилно кръвно налягане.

В края на миналата седмица, младата пациентка започнала да излиза от състоянието на безсъзнание. Реагирала на физически дразнения и била контактна, като частично отново „потъвала“в безсъзнание.

След стабилизиране на състоянието й – подобряване на всички жизнени показатели и възможност да контактува, медиците извършили и консултация с психиатър.

В понеделник девойката била благополучно изписана от стационара и напълно възстановена от отравянето.

За пациентката се грижили всеотдайно лекарите д-р Виолета Пашова, д-р Емил Стоев, д-р Христо Събев, д-р Емилия Кръстева, медицинските сестри Борисова, Стефанова, Стоянова и др.

„В 44-годишната си медицинска практика съм имал случаи на отравяния, но досега не съм лекувал пациент, толкова дълго изпаднал в кома, коментира д-р Стоев.

Галина ГЕОРГИЕВА

Източник: Вестник Борба

НОВИНИ ПО РЕГИОНИ

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!