BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Осем професионални направления на ВТУ влязоха в топ 3 в рейтинга на висшите училища

За пета поредна година филолозите делят мегдан със Софийския университет

„ФИЛОЛОГИЯ”, „ФИЛОСОФИЯ“, „РЕЛИГИЯ И ТЕОЛОГИЯ”, „ИСТОРИЯ И АРХЕОЛОГИЯ“ И „ТЕОРИЯ И УПРАВЛЕНИЕ НА ОБРАЗОВАНИЕТО“ СА ПЕТТЕ ПРОФЕСИОНАЛНИ НАПРАВЛЕНИЯ, в които ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“ е подреден на второ място в рейтинга на висшите училища в България. За сравнение миналата година на върха бяха четири от тях без „История и археология“. Още три направления са класирани на трето място – „Изобразително изкуство”, „Педагогика“ и „Педагогика на обучението по“. Миналата година в топ 3 е било и направлението „Психология“, което този път е на пета позиция. Така висшето училище на старата столица има осем професионални направления, които са в топ 3 на рейтинга, изготвен от Министерството на образованието и науката.

Националният военен университет „Васил Левски“ също има две професионални направления, които са влезли в челната тройка.

В рейтинговата система областта ни присъства с трите си университета – ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“, който предлага обучение по най-широк спектър направления, Националния военен университет „Васил Левски”, Стопанската академия „Д. А. Ценов” в Свищов, както и с филиалите на Висшето училище по агробизнес и развитие на регионите в Пловдив и Медицинския университет „Проф. д-р Параскев Стоянов”. ФИЛОЛОГИЯТА Е НАПРАВЛЕНИЕТО, С КОЕТО ВЕЛИКОТЪРНОВСКИЯТ УНИВЕРСИТЕТ ВЕЧЕ ЗА ПЕТА ПОРЕДНА ГОДИНА Е НА ВЪРХА. Преди нас е само Софийският университет. ВТУ изпреварва дори и Софийския университет по брой на дипломирали се студенти, повече точки имаме и по критерия за международна мобилност, минимална е разликата между двата вуза по точките, които получават за институционална и програмна акредитация. Губим обаче по критерия за научни изследвания, изоставаме и когато става дума за похарчени пари за оборудване на учебната среда, както и по показателя безработица. Много по-малко са ни точките и по показателя „Регионална реализация“. Университетът обаче се оказва привлекателен за младите хора от региона, престижът на завършилите във Велико Търново филолози също е на високо ниво. Рейтингът отчита и най-висок осигурителен доход на завършилите.

На втора позиция са още философите, историците и теолозите. Втори сме и в направлението „Теория и управление на образованието“, където обучаваме само магистри. Според таблицата, изготвена от МОН, безработицата при завършилите това направление във ВТУ е нула.

Направленията „Изобразително изкуство“, „Педагогика“ и „Педагогика на обучението по“ поставят вуза ни на трета позиция по точки, но педагозите например изостават вече и след Пловдивския, и след Тракийския университет, преди нас е дори Югозападният университет в Благоевград. И трите вуза имат еднакъв брой точки и са поставени на втора позиция преди нас. Въпреки това и двете педагогически направления са се изкачили с две позиции спрямо миналата година.

Отново сме последни в направление „Политически науки“. Тази година последно място е отредено и на „Науки за земята“. Предпоследни са специалностите ни в направление „Социология, антропология и науки за земята“, както беше и миналата година. Пети сме в направленията „Туризъм“, „Право“, „Психология“, „Информатика и компютри“.

В две направления – „Математика“ и „Национална сигурност“, Великотърновският университет е останал извън класацията поради липса на достатъчно данни, които да позволят влизането му в рейтинга. Така е било и миналата година.

В ДВЕ ОТ НАПРАВЛЕНИЯТА – „АДМИНИСТРАЦИЯ И УПРАВЛЕНИЕ” И „ИКОНОМИКА”, ОБЛАСТТА НИ УЧАСТВА В РЕЙТИНГА с повече университети. „Администрация и икономика” се изучава във ВТУ, който от девето място е слязъл на 10-о. Изучава се и в Националния военен университет, който също е десети. Но преди двата ни вуза има 14 висши училища с по-добри показатели. Стопанската академия „Д. Ценов” също предлага това направление и в него тя е на 13-о място по точки. Висшето училище по агробизнес и развитие на регионите и е под номер 15. Икономика се учи в Стопанската академия и във ВТУ. Двете висши училища са с еднакъв брой точки и са на осма позиция, Училището по агробизнес е на 13-о място, но по точки го изпреварват общо 21 университета.

НАЦИОНАЛНИЯТ ВОЕНЕН УНИВЕРСИТЕТ Е ВТОРИ В НАПРАВЛЕНИЕТО „ТРАНСПОРТ, КОРАБОПЛАВАНЕ И АВИАЦИЯ” И ТРЕТИ ВЪВ „ВОЕННО ДЕЛО“. Четвърти е в направлението „Национална сигурност“ и „Общо инженерство“ и шести в направление „Електроника, електротехника и автоматика”.

Направленията, които се изучават в търновския филиал на Медицински университет – Варна, са на трета позиция.

Сашка АЛЕКСАНДРОВА

loading…

Източник: Вестник Борба

НОВИНИ ПО РЕГИОНИ

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!