BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

КЪДЕ ИНВЕСТИРАТ ОБЩИНИТЕ ПРЕЗ 2020 Г.: Ремонт на „Градската градина“, кризисен център и НЧ „Братя Грънчарови“ са сред приоритетните обекти в Г. Оряховица

ИЗЦЯЛО НОВ ВИД ЩЕ ПРИДОБИЕ ПАРК „ГРАДСКА ГРАДИНА“ В ГОРНА ОРЯХОВИЦА СЛЕД РЕАЛИЗИРАНЕ НА ПРОЕКТ ЗА НЕГОВАТА РЕКОНСТРУКЦИЯ, информира кметът инж. Добромир Добрев и очерта всички най-значими обекти, които получават общинско и европейско финансиране през тази година. Приблизителната му стойност е 1,4 млн. лв. Очаква се одобрението на проекта от ОП „Региони в растеж 2014 – 2020”, откъдето ще бъдат осигурени и средствата за реконструкцията. „Градската градина” е с площ от близо 30 дка и е един от емблематичните паркове за поколения горнооряховчани. След реконструкцията той ще придобие изцяло нова визия. Проектът предвижда изграждане на нови алеи, детски площадки и фитнес на открито, както и комбинирано спортно игрище и тенискорт. В парка ще има площадка с фонтан и розариум, с обособени места за тихи игри – шах, табла и др. Съществуващите дървета и храсти ще бъдат запазени, като ще се премахнат само изсъхналите клони. Ще се засадят нови дървета и храсти, подходящи за паркова среда. Осветлението в парка ще бъде ново, а зелените площи ще се поливат автоматично.

Друг важен проект е за кризисен център, който ще предоставя социални услуги на хора, пострадали от насилие. За реализирането му ще се използва част от сградите на бившия СУПЦ, които ще бъдат преустроени според съответните изисквания.

Двата проекта са от резервния списък с обекти от Инвестиционната програма на Общината и очакват одобрение по ОП „Региони в растеж 2014 – 2020”.

ВЪРВИ ПОДГОТОВКА НА ДОКУМЕНТАЦИЯТА ЗА КАНДИДАТСТВАНЕ И ОДОБРЯВАНЕ НА СРЕДСТВА, С КОИТО ЩЕ СЕ ФИНАНСИРА РЕКОНСТРУКЦИЯТА НА НЧ „БРАТЯ ГРЪНЧАРОВИ – 2002“. След реализирането на този проект читалището, което е домакин на най-големия международен форум в Горна Оряховица – Фолклорен фестивал „Раховче“, ще има съвсем нова и модерна визия.

Работи се също и по подготовка на документацията за изграждане на канализация по улици в Долна Оряховица. Това бе един от приоритетите, заложени в предизборната програма на инж. Добрев. Целта на проекта е по улици, по които няма канализация, да бъде изградена такава. С проекта ще се кандидатства за финансиране пред Предприятието за управление дейностите по опазване на околната среда (ПУДООС). Също със средства от ПУДООС се работи по изграждане на канализационна мрежа по улиците „Мано Тодоров“ и „Хан Крум“. Изграждането на нова канализация се налага заради нарастващия интерес и увеличените инвестиционни намерения на граждани за района над сервиз „Полет“. Проектът предвижда полагане на канализационни тръби с по-голям диаметър, които да поемат отпадните води от новоизградените обекти. Стойността му е в размер на 1,5 млн. лв.

Със средства от постановление на Министерския съвет от ноември 2019 г. ще се извърши ремонт на улици в Драганово и Долна Оряховица. Средствата са в размер общо на 320 хил. лв.

Тази година е предвиден основен ремонт на покрива на Общината. Той ще се финансира със средства от капиталовите разходи и е на стойност 80 хил. лв. Такъв цялостен ремонт на покрива на сградата, която е построена през 80-те години на миналия век, не е правен. През годините са извършвани само ремонти на отделни части от покрива. И още две административни сгради ще се ремонтират през годината с пари от капиталовите – кметствата в Горски Горен Тръмбеш и Стрелец. Ще се правят също и основни ремонти на читалищата в Поликраище и Правда, както и на клубовете на пенсионера във Върбица, Горски Долен Тръмбеш, Първомайци и Гарата.

По 50 хил. лв. ще бъдат инвестиране в основни ремонти на общинските пътища Горски Долен Тръмбеш – Върбица и Никюп – Крушето.

В средствата за капиталови разходи за 2020 г. са предвидени и 20 хил. лв. за проектиране на почистването и покриването на дерето по ул. „Македония“. Предвидени са също и 42 хил. лв. за подпорна стена на ул. „Цар Асен“. Поради голямата денивелация на терена се налага укрепване на свличащите се земни маси.

Стилян НАЙДЕНОВ

Снимки Венелин ГЕОРГИЕВ

loading…

Източник: Вестник Борба

НОВИНИ ПО РЕГИОНИ

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!