BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Единствената зоологическа градина в региона се разширява с още 4,5 дка

Община Павликени купува съседен имот, за да обнови една от големите си атракции

ЕДИНСТВЕНАТА ЗООЛОГИЧЕСКА ГРАДИНА ВЪВ ВЕЛИКОТЪРНОВСКА ОБЛАСТ – ТАЗИ В ПАВЛИКЕНИ, СЕ РАЗШИРЯВА. С близо 4,5 дка ще се увеличава площта на местния зоокът, като съгласие за това даде Общинският съвет по време на последното си заседание. Необходимостта от разширение местообитанията на животинските видове е довела до обновлението на комплекса и създаване на допълнителни удобства за питомците. През последните години питомците на зоопарка се увеличиха, а някои от тях вече имат и поколения. Тук живеят над 200 животни и птици от близо 50 различни вида. След разширението обитателите ще имат достатъчно пространство за свободно движение и нормално двигателно поведение съобразено с вида, размера и броя на животните, както и достъп до входа и храната си. Закупуването на имота е предвидено в Плана за действие за изпълнение на Програмата за развитие на туризма на територията на община Павликени 2019 – 2023 г.

ЗООПАРКЪТ В ПАВЛИКЕНИ, КОЙТО Е ЕДИНСТВЕН В ЦЕЛИЯ РЕГИОН, ВЕЧЕ ПРИТЕЖАВА ИЗКЛЮЧИТЕЛНА КОЛЕКЦИЯ ОТ ГЪЛЪБИ, ДАРЕНА ОТ БИВШ ОБЩИНСКИ СЪВЕТНИК. Някои екземпляри са единствени у нас и толкова редки, че могат да се видят само тук. Според експерти това е най-богатата колекция на Балканите. Благородният жест е на Тошко Крумов, който е и режисьор на любителския театрален колектив на местното читалище „Братство“. Гълъбите са развъждани от самия него, а с това се занимавал още от малък. В местния зоопарк той е оставил над 200 птици, като колекцията е обогатявана години наред, а доста от птиците са закупувани от чужбина или от родни колекционери. Дарението съдържа и изключително редки породи от Китай, Италия, Сърбия и т.н. Зоокътът в Павликени стана носител на една от наградите „В музея сме“, насърчаващи културните институции да работят повече с деца и семейства. Инициативата е на фондация „Америка за България“, която отличава ежегодно музеи, библиотеки, читалища, музикални състави, зоопаркове, държавни, общински и неправителствени организации, работещи в сферата на културата.

Стилян НАЙДЕНОВ

loading…

Източник: Вестник Борба

НОВИНИ ПО РЕГИОНИ

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!