BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Директори на училища и браншови организации дискутираха бъдещия план-прием за следващата учебна година

ДИРЕКТОРИ НА УЧИЛИЩА В ОБЩИНА ВЕЛИКО ТЪРНОВО, ПРЕДСТАВИТЕЛИ НА ИНСТИТУЦИИ, ОБЩИНСКИ АДМИНИСТРАЦИИ, НА ОБЛАСТТА, НА СИНДИКАТИТЕ, КАКТО И НА РАБОТОДАТЕЛСКИ ОРГАНИЗАЦИИ, се събраха вчера на първата си работна среща за подготовката на държавния план-прием за следващата учебна година. Домакин на срещата беше началникът на Регионалното управление на образованието инж. Розалия Личева. „Целта на тази среща е да получим предварителните становища на всички тези институции и страни, за това какви специалисти са нужни на общините според стратегиите за развитие на икономиката. Започваме с Община Велико Търново“, коментира инж. Личева и уточни, че Министерството на образованието и науката вече е изпратило нови правила за планиране и реализиране на държавния план-прием.

Още от миналата година образователното ведомство настоява за въвеждане на държавен прием по СТЕМ профили и професии на бъдещето. „Това са професии, които ще изградят у днешните деца ключови компетентности и умения, с които те ще успяват да се реализират на пазара на труда на бъдещето. Което ще рече, че МОН толерира създаването на профили, свързани със софт- и хардуерни науки, математика, природни науки, предприемачески и технически специалности, паралелки по електронна търговия. Според новите планове на министерството тези паралелки трябва да са около 62% от целия прием. Около 37% остават за другите направления“, обясни инж. Розалия Личева. И допълни, че ситуацията в община Велико Търново е малко по-различна, защото като град – туристически център, тук трябва да има професии в сферата на услугите. Другият важен индикатор на образователното ведомство за добър план-прием и професионалните паралелки в общината да са около 63% от всички заявени паралелки.

БРОЯТ НА ПАРАЛЕЛКИТЕ В ОБЩИНА ВЕЛИКО ТЪРНОВО ЩЕ СЕ ЗАПАЗИ, НО ИНЖ. РОЗАЛИЯ ЛИЧЕВА Е КАТЕГОРИЧНА, ЧЕ ТРЯБВА ДА СЕ ПРОМЕНИ ПРОФИЛЪТ НА НЯКОИ ОТ ТЯХ. „Чуждоезиковите паралелки например, каквито има в Езикова гимназия „Проф. д-р Асен Златаров“, в свищовската гимназия „Н. Катранов“, трябва да помислят какво още могат да въведат в обучението си, за да завършват децата с професия и допълнителни знания. Не искаме коренна промяна, но паралелка, в която езикът да е в комбинация или с изкуство, или с програмиране например, са възможни, защото само език вече не е достатъчен за реализацията на младите хора“, допълни още инж. Розалия Личева. Целият списък с професии вече е качен и в сайта на Регионалното управление на образованието и директорите и педагогическите колективи, чиято е последната дума, могат да направят интересни комбинации.

633-МА СЕДМОКЛАСНИЦИ ЩЕ ЗАВЪРШАТ ТАЗИ ГОДИНА В ОБЩИНА ВЕЛИКО ТЪРНОВО. Те, според статистиката на РУО, са достатъчни за 30 паралелки. Толкова бяха и сформираните при тази кандидатученическа кампания. От заявените 31 паралелки една беше закрита още при първото класиране. Затова сега директорите на училищата ще трябва да приемат факта, че кампанията им ще започне с 30 паралелки.

До 20 декември е срокът за предлагане на нови паралелки в дуалната форма на обучение. На този етап РУО не предвижда закриване или сливане на държавни училища. Общинската мрежа зависи от решенията на всяка община, но срокът за тези решения е чак през април догодина, уточни още инж. Розалия Личева, която вчера представи пред участниците в срещата и кратка статистика за реализацията на завършилите дванадесетокласници в общината.

Според тази справка 51% от тийнейджърите са постъпили във вуз, още 14% са казали, че и учат, и работят. 30% от завършилите са избрали да започнат работа и само 5% не учат и не работят. В тези пет процента са и заминалите за чужбина.

Сашка АЛЕКСАНДРОВА

loading…

Източник: Вестник Борба

НОВИНИ ПО РЕГИОНИ

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!