BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Шефката на търновската реанимация участва в изготвянето на документ за трансплантации по време на пандемия

Д-Р СИБИЛА МАРИНОВА, КОЯТО Е КООРДИНАТОР ПО ДОНОРСТВО ВЪВ ВЕЛИКО ТЪРНОВО и началник на Отделението по реанимация в МОБАЛ „Д-р Стефан Черкезов“, е оказала съдействие в изготвянето на „Протокол за поведение в условията на пандемия от COVID-19 при органно донорство и трансплантация“. За създаването на документа е бил ангажиран експертният съвет по медицинската дейност “Трансплантология” начело с проф. д-р Никола Владов.

Протоколът е съгласуван и одобрен от директора на дирекция „Медицински дейности“ в Министерството на здравеопазването д-р Ивиан Бенишев.

Заради пандемията трансплантациите бяха преустановени не само у нас, но и в световен мащаб, тъй като чакащите за присаждане на органи са податливи на инфекции в резултат на терапията, която им се прилага за потискане на имунитета.

В протокола се препоръчва органната трансплантация да се извършва съгласно утвърдените правила и медицински стандарти, като се предприемат допълнителни мерки. За целта трябва ясно да се дефинира отношението полза – риск, да се осигури безопасност на реципиентите и на живите донори, а също и на медицинските екипи. Необходимо е също „безкомпромисно спазване на правилата за хигиена, противоепидемичните мерки и препоръките на здравните власти”.

Галина ГЕОРГИЕВА

Източник: Вестник Борба

НОВИНИ ПО РЕГИОНИ

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!