BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

„Шареният замък“ вече е готов, планират отварянето му от септември

Кметството ремонтира и улиците около забавачката

ПЪРВАТА СЛЕД ПОВЕЧЕ ОТ 30 ГОДИНИ ОБЩИНСКА ДЕТСКА ГРАДИНА, КОЯТО КМЕТСТВО В. ТЪРНОВО ПРАВИ, ВЕЧЕ Е ГОТОВА. Забавачката в кв. „Зона В“ струва 2,5 млн. лв., а качественото и предсрочно изпълнение е на старозагорската фирма „Рендстрой“. По план градината трябва да приеме 120 деца от септември и в момента за нея се набира персонал. Завършването на обекта идва по-рано с четири месеца, тъй като крайният срок за строителството бе декември 2020 г. От кметството инвестират и в направата на улица „Димитър Рашев“, откъдето ще е и основният подход към нея. Градината се намира между улиците „Венета Ботева“ и „Димитър Рашев“.

Преди няколко години от Общината направиха голям парк в съседство. Проектът на забавачката „Шареният замък“ е разработка още от времето на предишния кмет д-р Румен Рашев, но финансирането бе осигурено едва миналата година от сегашния градоначалник Даниел Панов. Парите са по общинската инвестиционна програма. Това е втората забавачка, правена в града в годините на демокрацията, като първата е частна – изградена от фирмата „Илстрой” в кв. „Слънчев дом”.

КОКЕТНАТА ДЕТСКА ГРАДИНА Е ПОЗИЦИОНИРАНА УМИШЛЕНО ИМЕННО В ТОЗИ КВАРТАЛ, в който няма забавачка, и родителите са принудени всеки ден да водят децата си или до центъра, или до съседния квартал „Бузлуджа”. Градината е разположена на площ от 4616 кв. метра заедно с двора й. Тя има пет самостоятелни, богато озеленени площадки, които вече се оформят и са отделени от парка и кътовете за игра в съседство. Всяка от тях ще е по 100 квадрата, като спортната, която е обща, е три пъти по-голяма. Към самата сграда са планирани и няколко вътрешни градини, тип английски двор. Според основните проектни параметри застроената площ на сградата е 1368 кв. м. Малчуганите ще се занимават с ролеви игри, ще имат физкултурен салон на открито, кътове с беседки за тихи занимания, места за художествено творчество и даже открит амфитеатър с площ от 120 кв. метра. Комплексът е на два етажа с множество занимални, игротеки и обслужващи помещения за удобство на възпитаниците на забавачката и на техните преподаватели. На сутерена е предвиден плувен басейн с няколко физкултурни салона и умивални, както и просторни кухни и трапезарии.

В МОМЕНТА СЕ ПОДГОТВЯ ИЗГРАЖДАНЕТО И НА ВТОРА ОБЩИНСКА ДЕТСКА ГРАДИНА, КОЯТО ЩЕ СЕ НАМИРА В ШИРОКИЯ ЦЕНТЪР НА ГРАДА. Обектът също ще се финансира от местния бюджет, а строителството му трябва да започне, след като се реализират съответните процедури за избор на изпълнител. Де факто тя ще представлява нов корпус към съществуващата в момента градина „Здравец“.

Стилян НАЙДЕНОВ

Източник: Вестник Борба

НОВИНИ ПО РЕГИОНИ

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!