Цех за преработка на гъби, плодове и зеленчуци правят в Златарица


НОВО МАЛКО ПРЕДПРИЯТИЕ ЗА ПРЕРАБОТКА И СЪХРАНЕНИЕ НА ПЛОДОВЕ, ЗЕЛЕНЧУЦИ И ГЪБИ ИЗГРАЖДАТ В ЗЛАТАРИЦА. Инвестицията в цеха е на фирма „Ставрак 2015“ ООД. Тя ще е на площ от над 3100 кв. метра, в който ще има и промишлена сграда със складове за готова продукция.
В сградата ще се обособят производствени помещения, съобразени с нуждите на технологичния процес – приемна, склад за суровини, хладилна камера за суровина, работно помещение за обработка на сливи, домати, гъби и т. н.
ОСНОВНИТЕ СУРОВИНИ, С КОИТО ЩЕ РАБОТИ ПРЕДПРИЯТИЕТО, ЩЕ СА СЛИВИ, ДОМАТИ И ГЪБИ.
Предвидено е съхранение в хладилна камера с температурен режим +4 – +6 градуса С.
Измитата, нарязана, бланширана и обдухана суровина се поставя ръчно в тави на етажни колички, след което се насочва за изсушаване в сушилня. Капацитетът на цеха ще е за над 200 тона.
Производството ще е сезонно, а производствената програма ще се определя от конюнктурата на пазара, както и от реколтата за годината.
С. НАЙДЕНОВ
Източник: Вестник Борба