BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Фондация „Ген. Протогеров“ дава стипендии на студенти от ВТУ

ФОНДАЦИЯ „ГЕН. ПРОТОГЕРОВ” ЩЕ ПОДПОМАГА ФИНАНСОВО СТУДЕНТИ ОТ ВТУ „СВ. СВ. КИРИЛ И МЕТОДИЙ” ВЪВ ВЕЛИКО ТЪРНОВО. Това съобщи председателят на организацията Георги Радев. По думите му целта на инициативата е да бъдат мотивирани младите хора да останат у нас и да градят кариера тук, вместо да емигрират в чужбина.

„В страната ни има голям проблем с изтичането на мозъчния потенциал поради икономически и социални причини. Резултатът от тази негативна тенденция ще се отрази след време, затова искаме да предотвратим последиците“, заяви Радев.

Той обясни, че фондацията ще отпуска стипендии на възпитаници на местното висше училище, за които желаещите могат да кандидатстват с автобиография и написване на есе на тема „Моето бъдеще в България”. Бенефициентът ще получи заплащане на семестриалните си такси по време на цялото си следване, но ежегодно студентите трябва да имат много добър успех.

Кандидатурите ще бъдат оценявани наесен от специална комисия, включваща представители на организацията и преподаватели от университета. Най-впечатляващите студенти ще бъдат поканени на събеседване и след интервю ще бъде взето решение на кого да се отпусне стипендията.

От началото на 2020 година фондацията подкрепя финансово и млад спортист по борба от Горна Оряховица. Той получава по 60 лв. месечно от организацията.

Галина ГЕОРГИЕВА

Снимка авторката

Източник: Вестник Борба

НОВИНИ ПО РЕГИОНИ

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!