Facebook

С 1019 бебета и без недостиг на кадри се похвалиха на връх Бабинден във Великотърновското АГ-отделение

На празника бе орисан малкият Васил – първото бебе за десетилетието в старата столица

РАБОТЕЩИТЕ В АКУШЕРО-ГИНЕКОЛОГИЧНОТО И НЕОНАТОЛОГИЧНОТО ОТДЕЛЕНИЕ В МОБАЛ „Д-Р СТЕФАН ЧЕРКЕЗОВ“ ОТБЕЛЯЗАХА СВОЯ ПРОФЕСИОНАЛЕН ПРАЗНИК Бабинден. За тържеството си, посветилите се на родилната помощ и женското здраве, посрещаха десетки гости в База II на лечебното заведение. Кръшни хора, музика, почерпка и добро настроение съпътстваха голямото събитие, което бе уважено от зам.-кмета на Велико Търново Снежана Данева – Иванова, медицинския директор на болницата д-р Галина Гарева, доц. Диана Иванова – директор на филиала на Варненския медицински университет, лекари, медицински сестри, общественици и жени, станали майки в стационара. Литургия за здраве и благополучие отслужи отец Славчо, който поръси със светена вода екипа на двете отделения и пожела догодина броят на проплакалите пеленачета да се увеличи. Акцент в тържеството бе орисването на първото бебе за 2020 година в старата столица – малкият Васил.

МОМЧЕЦЕТО ПРОПЛАКА НА 1 ЯНУАРИ И ДОЙДЕ НА БЯЛ СВЯТ ПО ЕСТЕСТВЕН ПЪТ С ПОМОЩТА НА Д-Р ЕРОЛ МАКСУДОВ и акушерките Попова и Веселинова. Малкият юнак се родил 12 дни преди термина. Това е второ дете в семейството на щастливите родители Атанас Иванов и Памела Монева. Майката и таткото се решили на втора рожба, защото искали по-голямото им момче Преслав да има братче, с което да се подкрепят и да си помагат в живота.

„Мечтаем да имаме още деца. Това е най-хубавото нещо, което може да се случи на едно семейство. Изказваме най-искрена благодарност на работещите в родилно отделение“, заяви таткото, който има фирма за мебели.

„Ще отглеждаме синовете си във Велико Търново. Надяваме се и двамата да имат много късмет в живота“, допълни Памела, която пък е студентка в четвърти курс по право във ВТУ „Св. Св. Кирил и Методий“.

Васил бе орисан от Снежана Данева-Иванова и дамите от Зонта клуб. Зам.-кметът връчи на семейството благодарствен адрес от името на градоначалника инж. д-р Даниел Панов и подарък златна перпера от времето на цар Иван Асен, намерена на хълма Царевец.

Зонтианките пък пожелаха на бебето да живее в мир и любов, да расте щастлив, да мечтае и да сбъдва мечтите си, да обича семейството си и родината, да бъде горд, че първата си глътка въздух е поел в старопрестолния град. Те го дариха с 4 сребърни парички за живот, любов, учение и здраве и връчиха ваучер на родителите за най-неотложните нужди на малчугана, на стойност 200 лв.

По време на тържеството началникът на аг-отделението доц. д-р Светлозар Стойков информира, че през 2019 година бебетата в звеното са били 1019, което е със 71 по-малко спрямо тези от предходната.

„За четвърта поредна година ражданията във Велико Търново са над 1000 и на фона на демографската криза в България, това е един показател, който е награда за нашия труд, защото е истинско удоволствие да работиш в такъв екип, даващ всичко от себе си жените да бъдат доволни, не само по отношение на раждането, но и за тяхното гинекологично здраве“, заяви той.

Специалистът бе категоричен, че дамите не предпочитат естествено раждане, а желаят да станат майки чрез цезарово сечение. Най-младата родилка била на 14, а най-възрастната  – на 48 години. С колегите му успели да акушират 18 двойки близнаци.

Доц. д-р Стойков допълни, че в отделението работят 16 акушерки и 10 лекари.

„С четирите нови млади момичета, които бяха назначени при нас, проблемът с глада за професионалисти по здравни грижи е решен. До 5-6 години трябва да дойдат още кадри, защото тогава предстои да се пенсионират част от акушерките“, подчерта медикът.

Той допълни, че освен от областта, най-често в отделението през миналата година са идвали да раждат дами от Габровския регион  – 78 жени, 2 от Бургас, 3 от Русе, 9 от София, Ямбол – 2.

Началникът на неонатологията д-р Кина Николова информира, че през интензивният сектор на звеното са преминали 260 бебета, от които 101 недоносени. Екипът е полагал грижи и 91 външни деца, приети от Горна Оряховица.

„ От началото на 2020 година има една двойка близнаци. Благодарността на младите семейства е нашата мотивация за работа. Благодарение на ремонта, който беше извършен в родилно и неонатологично отделение, апаратурата и квалификацията на персонала, ние можем да работим адекватно и да полагаме грижи, които са на високо ниво“, подчерта тя.

По традиция на Бабинден екипът на аг-отделението избира акушерка на годината. Този път призът отиде в ръцете на Евшен Мехмедова.

От началото на годината до момента в родилно отделение са проплакали 47 бебета.

Галина ГЕОРГИЕВА

loading…

Източник: Вестник Борба

НОВИНИ ПО РЕГИОНИ

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!